Valeriu Râpeanu a fost o personalitate remarcabilă a culturii românești. Distins cu numeroase premii ale Academiei Române, acesta a fost o figură cunoscută și în lumea radioului și a televiziunii.
Valeriu Râpeanu s-a născut la 28 septembrie 1931, în comuna Ploieștiori, județul Prahova. Provine dintr-o familie de învățători.
A urmat Liceul ”Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești. Profesorii de aici îl educă în spiritul dragostei de țară, al prețuirii valorilor autohtone ce au creat mari opere în sfera literaturii, muzicii și artelor.
Râpeanu ia examenul de admitere la Facultatea de Filologie a Universității din București pe care o încheie cu brio în 1954, cu specialitatea limba și literatura română.
Urmează doctoratul în Filologie, specializarea literatură universală și comparată, cu teza ”Nicolae Iorga – exeget al literaturii universale”
Imediat după încheierea facultății, acesta face pasul către gazetărie. Este redactor la Gazeta literară timp de cinci ani (1954-1959) și trei ani la Luceafărul (1959-1962).
Urmează funcții de redactor și redactor șef adjunct la Scânteia (1962-1970), vicepreședinte al Radio-Televiziunii Române (1970-1972) și director al Editurii Eminescu (1972-1 aprilie 1990, dată la care s-a pensionat). A mai fost lector universitar la Academia de Artă din București (1966-1969) și lector universitar suplinitor la Facltatea de Limbă și Literatură Română (1966-1970).
Din 1991, ocupă poziția de Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Jurnalistică, Universitatea ”Spiru Haret”. Aici predă cursurile Istoria presei românești și Cultură și Civilizație românească. Este membru al Uniunii Scriitorilor, membru al Asociației Internaționale a Criticilor Literari, membru în Consiliul Științific al Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu.
De-a lungul carierei sale în zona culturală, a susţinut intervenţii în cadrul unor evenimente şi manifestări precum: sesiunea comemorativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea academicianului Emil Condurachi (1912-1987), desfăşurată la 10 ianuarie 2012 în Aula Academiei Române; “Devoţiune şi acuitate exegetică”, un eveniment dedicat în egală măsură lui Mihai Eminescu şi acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga, desfăşurat la 11 ianuarie 2013.
A colaborat la mai multe emisiuni de radio şi televiziune. A participat la colocvii şi reuniuni ştiinţifice din ţară şi de peste hotare privind epoci ale culturii române şi personalităţi ale vieţii spirituale româneşti (M. Eminescu,G. Enescu. N. Iorga , C. Brâncuşi ş.a.).
Valeriu Râpeanu a fost distins cu Premiul “Ion Creangă” al Academiei Române (1982), Premiul Uniunii Scriitorilor (1982) şi Premiul Asociaţiei Oamenilor de Teatru (1987). Membru al Clubului istoricilor “Nicolae Iorga” (înfiinţat la 28 oct. 2000, la Vălenii de Munte).
În urmă cu 4 ani, Valeriu Râpeanu s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, omagiate la Ateneul Român de Ziua Culturii Naţionale, notează Agerpres.