News

Doliu în lumea literaturii. Scriitorul spaniol Juan Marse a murit la vârsta de 87 de ani

19.07.2020 | 13:17
Doliu in lumea literaturii Scriitorul spaniol Juan Marse a murit la varsta de 87 de ani
ADVERTISEMENT

Lumea literaturii din Spania este în doliu, după ce, duminică, Juan Marse, unul dintre cei mai buni portretiști ai Barcelonei postbelice, a murit.

Decesul omului de cultură a survenit în cursul nopții, într-un spital din Barcelona, anunță TVE, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Marse a apărut în lumina reflectoarelor lumii literare în anii 50, atunci când a publicat povești în mai multe reviste spaniole.

Scriitorul Juan Marse, unul dintre cei mai buni portretiști ai Barcelonei postbelice, a murit

Juan Marse s-a născut pe 8 ianuarie 1933, în Barcelona. Pe numele real Juan Faneca Roca, acesta este cunoscut pentru romane ca ”El amante bilingüe” (1990) şi ”Últimas tardes con Teresa” (1965).

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei sale culturale, Marse a primit numeroase distincţii, între care premiul Cervantes în 2008.

Activitatea sa literară a fost recunoscută și prin alte premii primite. Marsé a mai fost recompensat cu Premiul Biblioteca Breve, Premiul Planeta, Premiul Naţional al Criticii, Premiul Ateneo de Sevilla, Premiul oraşului Barcelona şi Premiul Internaţional al Uniunii Latine.

ADVERTISEMENT

Opere ale lui Marse, traduse în limba română și disponibile în țara noastră

În 1960, Juan Marse a publicat primul roman, ”Encerrados con un solo juguete”, pe care începuse să îl scrie în timp ce era în armată, în Ceuta, la vârsta de 22 de ani.

Tot în 1960 a ajuns la Paris şi a lucrat ca asistent de laborator la Institutul Pasteur, unde l-a cunoscut pe Jacques-Lucien Monod, laureat Nobel, a cărui aplecare spre comunism l-a făcut pe Marsé să se înscrie în Partidul Comunist Spaniol, din care a făcut parte timp de patru ani.

ADVERTISEMENT

În 1962 a revenit în ţara natală şi a continuat să publice romane şi povestiri. A făcut parte din juriul Premio Planeta, acordat de cel mai important grup editorial spaniol.

În limba română, au apărut romanele ”Vraja Shanghaiului” şi ”Cozi de şopârlă”, la editura Polirom.

ADVERTISEMENT