Lumea medicală din țara noastră este începând de astăzi mult mai săracă. S-a stins din viață Virgil Enătescu, unul dintre puținii specialiști care au avut privilegiul de a fi incluși în cartea ”500 Greatest Geniuses of the 21st Century”, profesor, academician, scriitor şi inventator cu zeci de brevete în domeniul inovației și inventicii.
Născut în anul 1940, în județul Brașov, s-a stabilit în cele din urmă la Satu Mare și a ales să susțină primul doctorat în 1977, la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara, unde a definit un nou domeniu: analiza comunicării extraverbale, în care a inclus şi studiul desenului.
Cel de-al doilea doctorat l-a susţinut la Academia Română în domeniul antropologiei culturale. Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale încă din 1955, s-a implicat în numeroase proiecte de cercetare și a pus bazele informaticii medicale în România.
Reputatul medic a fost, de asemenea, preşedinte de onoare al Informaticii Medicale Româneşti şi preşedinte ales al Federaţiei Române de Psihoterapie.
De-a lungul vieţii, a semnat şapte cărţi şi monografii, precum și 350 de articole ştiinţifice. În cercetare a deţinut 8 brevete de invenţie şi 2 certificate de inovator.
„Am amintiri extraordinar de clare despre perioada de la jumătatea războiului când stăteam în Câmpina şi când au fost bombardamentele de la rafinării, noi fiind la 200 de metri de rafinărie. Primii ani de şcoală au fost foarte interesanţi, au început cu abecedarul, cu metoda citirii globale, ori unii zic că acum au descoperit-o, pe când eu în 47 am învăţat-o.
Citeam, dar nu pe litere, ci pe silabe. Asta era o chestie foarte interesantă. Atunci s-a întâmplat un lucru ciudat, care mi-a marcat întreaga existenţă. Părinţii mei mi-au cumpărat de Crăciun, Moş Crăciun mi-a adus cadou, un set de biografii romanţate pentru copii, a inventatorilor şi descoperitorilor geografici.
Asta a fost prima literatură pe care am citit-o eu şi care mi-a format gândirea pentru invenţii şi pentru brevete de invenţie, pentru cercetare, pentru călătorii. Astea au fost vreo 40 de cărţi. Ceea ce este important este că aceste cărţi erau scrise de amiral, amiralul Ene, iar colecţia se numea colecţia ”Moş Ene”.
Mi-a plăcut enorm să citesc, cu asta am câştigat foarte mult. Chiar am făcut un pic de exces, prin faptul că îmi ascundeam cărţi în baie, iar noaptea dispăream din pat şi mă duceam în baie şi citeam.
Nu am citit niciodată cărţi de alea de aventuri ieftine, dar astea cu stiinţa şi cu descoperirile şi cu istoria, extraordinar cât de mult îmi plăceau. Şi acuma mă mir că le înţelegeam”, rememora medicul Virgil Enătescu în interviul acordat anul trecut.