Life

Doliu în lumea modei. Designerul Paco Rabanne a încetat din viață

Doliu în lumea artistică. Renumitul creator de modă Paco Rabanne a murit la 88 de ani. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp.
03.02.2023 | 16:16
Doliu in lumea modei Designerul Paco Rabanne a incetat din viata
Doliu în lumea artistică. Creatorul de modă Paco Rabanne a murit la 88 de ani. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea modei. Designerul basc, pe numele său real Francisco Rabaneda Cuervo, a încetat din viață. Avea 88 de ani. Vestea a fost confirmată prin intermediul unui comunicat al grupului spaniol Puig.

Doliu în lumea artistică. Creatorul de modă Paco Rabanne a murit la 88 de ani

Paco Rabanne a încetat din viață în cursul zilei de vineri, 3 februarie 2023. În momentul de față nu se cunosc informații despre cauza decesului renumitului artist. Se știe, însă că a murit în locuința sa din Franța.

ADVERTISEMENT

Creatorul de modă s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934 și era cunoscut pentru creaţiile sale textile şi marca de parfumuri. Și-a câștigat faima mondială pentru modelele sale excentrice și vestimentare.

De asemenea, designerul care este celebru inclusiv pentru parfumurile lansate „a marcat generații cu viziunea sa radicală asupra modei și moștenirea sa va trăi”, notează BBC.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, regretatul creator de modă a fost distins cu National Fashion Design Award în anul 2010. A primit premiul pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”.

Cine a fost creatorul de modă Paco Rabanne

Paco Rabanne este fiul unui general andaluz loial Republicii pe numele său Francisco Rabaneda Postigo. Bărbatul avea să fie împuşcat în Santoña (Cantabria) în anul 1937. Mama lui a fost militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

ADVERTISEMENT

La vârsta de 5 ani s-a mutat cu întreaga familie în Franța și apoi s-a stabilit la Paris. Aici a studiat Arhitectura la Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice. Mai târziu a intrat în lumea modei pentru că mama sa lucrase anterior în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

A conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior, iar în 1963 şi-a prezentat prima colecţie de costume. Modelele sale au purtat mai multe materiale, prin care se numără plastic, hârtie și aluminiu.

ADVERTISEMENT

De atunci a început să creeze un imperiu în lumea modei. Colecțiile lui Paco Rabanne au variat de la haute couture, îmbrăcăminte şi parfumuri până la elemente decorative. În 1986 marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig.

În anul 1999 regretatul designer de modă a anunțat că renunţă la creaţiile haute couture, fiind cunoscut şi pentru activităţile sale artistice şi pentru latura sa filozofică.

ADVERTISEMENT
Tags: