News

Doliu în lumea muzicală. Directorul Filarmonicii din Târgu-Mureș a murit din cauza COVID-19

11.10.2020 | 13:06
Doliu in lumea muzicala Directorul Filarmonicii din TarguMures a murit din cauza COVID19
ADVERTISEMENT

Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii  de Stat din Târgu-Mureș, a murit în urma infectării cu coronavirus, după ce a stat internat mai multe zile la Terapie Intensivă. În vârstă de 68 de ani, Vasile Cazan suferea de afecțiuni preexistente care l-au  făcut mai fragil în lupta cu virusul, informează Agerpres.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a adresat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe, în care a omagiat memoria celui care a condus orchestra din Târgu Mureș mai bine de 20 de ani.

ADVERTISEMENT

A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea şi într-un mod tipic cetăţenilor mai în vârstă din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică”, a scris Peter Ferenc.

A fost un om adevărat (…), a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.

ADVERTISEMENT

Vasile Cazan conducea Filarmonica din Târgu-Mureș de 22 de ani

Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952, oraș unde a studiat vioara, viola şi pianul. Ulterior a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, urmând și un curs de perfecționare cu maestrul Marin Constantin.

Și-a continuat studiile la New York, la Conservatorul Julliard cu dirijorul Laszlo Halasz care, la rândul său, a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.

ADVERTISEMENT

Din anul 1990,Vasile Cazan a devenit dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş, iar din 1998 era şi directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.

În anul 2012, Prefectura Mureş i-a acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului, “Fibula de la Suseni”, iar în anul 2015, Primăria Târgu Mureş i-a conferit distincţia “Pro Cultura”.

ADVERTISEMENT