Life

Doliu în lumea muzicii. Compozitorul grec Vangelis a murit la 79 de ani

Vangelis, renumitul compozitor de origine greacă cunoscut pentru coloana sonoră a peliculei Charitos of fire, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani.
19.05.2022 | 20:51
Doliu in lumea muzicii Compozitorul grec Vangelis a murit la 79 de ani
Vangelis, celebrul compozitor grec, a murit. Avea 79 de ani. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Artistul, pe numele său complet Evángelos Odysséas Papathanassiou, a murit din cauza unor probleme de sănătate. Decesul s-a produs în urmă cu puțină vreme, vedeta fiind internată într-un spital din Franța.

Vangelis, celebrul compozitor grec, a murit. Avea 79 de ani

Vangelis este renumit pentru coloanele sonore ale filmelor Chariots of Fire și Blade Runner, dar și pentru faptul că a fost recompensat cu premiul Oscar pentru prima peliculă, în anul 1981, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț făcut de avocați, regretatul artist a murit în cursul zilei de marți, 17 mai 2022, însă declarația oficială a apărut două zile mai târziu. În momentul de față nu se știe care este cauza morții vedetei.

Evangelos Odysseas Papathanassiou s-a născut în anul 1943, în Volos, și a dezvoltat un interes timpuriu pentru muzică. Regretatul compozitor din Grecia a experimentat de mic sunetele produse de lovirea de oale și tigăi sau de fixarea unor cuie, pahare și alte obiecte pe coardele pianului părinților săi.

ADVERTISEMENT

Mai târziu, Vangelis a asimilat tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe. Deși nu avea niciun fel de pregătire muzicală nu și-a pierdut nicio secundă simțul creativității. Ulterior, a început să cânte cu diverse trupe rock locale.

În cea mai mare parte autodidact în muzică, Vangelis a crescut la Atena, unde a format prima trupă în 1963. Alături de formația Forminx a interpretat melodii rock, balade, dar și versiuni ale pieselor celor de la Beatles.

ADVERTISEMENT

Vangelis, de la muzica rock la munca de studio

La vârsta de 25 de ani regretatul muzician pleca la Paris, unde se alătura unor tineri artiști care pregăteau lovituri de stat. Se întâmpla în anul 1967. Tot atunci a început să fie atras de sintetizatoarele electronice, care i-au permis să creeze culorile melodice luxuriante care au devenit sunetele preferate.

În anul 1966 a devenit scriitor și producător, lucrând pentru alți muzicieni și contribuind la partituri pentru filme grecești. A început să aibă succes pe scena europeană datorită muzicii rock, doi ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

A format cvartetul de rock progresiv Aphrodite’s Child, formație recunoscută pentru single-ul Rain and Tears, care a devenit hit în întreaga Europă. De asemena, a ajuns în topurilor franceze, belgiene și italiene și în Top 30 din Marea Britanie.

La începutul anului 1970 s-a simțit inconfortabil și s-a retras în studioul de înregistrări creat la Londra. Așa a început să compună muzică electronică.

„Muzica mea nu încearcă să evoce emoții precum bucuria, dragostea sau durerea din partea publicului. Merge doar cu imaginea pentru că lucrez în acest moment”, spunea Vangelis în urmă cu ani buni, mai arată sursa citată.

Versurile melodiei Chariots of Fire spun povestea triumfului unui grup de atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924. Vangelis avea să adauge peste ani că piesa a fost un omagiu dedicat tatălui său, un atltel amator pasionat.

ADVERTISEMENT