News

Doliu în lumea politică. A murit Constantin Simirad, fostul primar al Iașului. Era infectat cu noul coronavirus

29.03.2021 | 10:07
Doliu in lumea politica A murit Constantin Simirad fostul primar al Iasului Era infectat cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT

Fostul primar al municipiului Iași, Constantin Simirad, s-a stins din viață, luni dimineață, la 79 de ani, în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit presei locale, săptămâna trecută, pe fondul mai multor afecțiuni de care suferea, starea de sănătate i s-a înrăutățit și a fost internat de urgență în secția ATI a Spitalului de Neurochirurgie din oraș.

Acesta și-a început cariera politică în anul 1991, odată cu înscrierea în Partidul Alianţei Civice (PAC), iar un an mai târziu a fost ales primar al municipiului Iași, funcție pe care a deținut-o până în 2003, când a devenit ambasador în Cuba.

ADVERTISEMENT

Vestea cutremurătoare vine la doar câteva luni după ce nora sa, Cristina Simirad, profesoară de Matematică la Şcoala Gimnazială Gh.I.Brătianu, a pierdut lupta cu o boală incurabilă.

A murit fostul primar al Iașului, Constantin Simirad

Constantin Simirad s-a născut pe 13 mai 1941 în satul Coțușca, județul Botoșani, a absolvit cursurile Liceului „Mihail Sadoveanu” (actualul Colegiu Național) din Iași și pe cele ale Facultății de Matematică din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1965).

ADVERTISEMENT

Ulterior, a lucrat ca profesor de matematică la Liceul din Dorohoi (jud. Botoșani) (1965-1968), iar în 1968 a fost angajat ca asistent universitar de matematică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, ajungând până la gradul didactic de conferențiar doctor.

Între anii 1973-1975, a fost detașat ca profesor la Facultatea de Matematică din Oran (Algeria), ca mai apoi, în 1979, să obțină titlul științific de doctor în matematică.

ADVERTISEMENT

Primii pași în cariera politică i-a făcut în anul 1991, când s-a înscris în Partidul Alianței Civice (PAC). A fost ales ca primar al municipiului Iași un an mai târziu, când a candidat pe listele Convenției Democrate Române (CDR) și reales în 1996 (din primul tur, cu 71% din voturi), pe listele aceleiași formațiuni.

A fost exclus din PSD în septembrie 2009, după ce a declarat că-l va susţine în campania pentru alegerile prezidenţiale pe preşedintele Traian Băsescu. Tot atunci, i s-a și alăturat lui Gheorghe Flutur, lider PDL, preluând frâiele campaniei electorale din Moldova.

ADVERTISEMENT

Nora sa a fost răpusă de o boală incurabilă, la 53 de ani

A plecat prematur dintre noi, un OM valoros, de mare nobleţe sufletească, un profesor de matematică de excepţie şi un autentic prieten pentru cei din jurul său.

A trecut cu modestie, discreţie şi delicateţe prin viaţă, punându-şi amprenta pe sufletele noastre. Drum lin spre îngeri, Doamna noastră Director, Cristina Simirad! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”, a transmis colectivul Şcolii Gimnaziale Gh.I.Brătianu -Iaşi pe 20 decembrie, când Cristina Simirad, nora fostului primar, s-a stins din viață, răpusă de o boală incurabilă.

ADVERTISEMENT