News

Doliu în lumea presei! A murit cunoscutul jurnalist Radu Cosașu

Doliu în lumea presei sportive și nu numai. Radu Cosașu, cunoscut și reputat jurnalist a încetat din viață la vârsta de 92 de ani.
23.04.2023 | 12:16
Doliu in lumea presei A murit cunoscutul jurnalist Radu Cosasu
Doliu în lumea presei după moartea lui Radu Cosașu. Sursa foto - gsp.ro
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea presei sportive cu doar câteva ore înainte de marele derby Rapid – FCSB. Radu Cosașu, apreciat jurnalist și unul dintre ultimii mohicani ai acestei meserii s-a stins din viață. Acesta a trecut în lumea celor drepți la Spitalul „Elias” din București.

Doliu în lumea presei după moartea lui Radu Cosașu

Scriitorul s-a născut la Bacău într-o zi de 29 octombrie 1930.  Avea să încânte generații întregi cu penița și talentul său. A venit la București acolo unde a urmat Liceul Evreiesc chiar sub legile rasiale antonesciene (1940-1948).

ADVERTISEMENT

A frecventat apoi timp de un an Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti  şi  Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu”. A debutat în presă ca reporter pentru Revista elevilor. A trecut la puțin timp distanță redactor la Scânteia Tineretului, loc de muncă pe care l-a pierdut din cauza originii sociale.

Trei ani de zile, Radu Cosașu nu a mai lucrat în domeniu. Avea să fie reangajat de aceeași redacție ca reporter special. Între anii 1968-1987 a fost redactor la revista „Cinema”. Din 1969, Radu Cosașu a început să scrie cronică sportivă. A făcut-o la început sub pseudonimul Belphegor în ziarul Sportul.

ADVERTISEMENT

A publicat mai multe volume, printre care „Energii”, „Nopțile tovarășilor mei” și romanul „A înțelege sau nu” sau „Maimuțele personale”. Nu s-a oprit aici și a continuat să scrie frumos și să așterne întâmplări pe hârtie.

Începând cu 1970 îi apar volumele „Un august pe un bloc de gheață”, „Alți doi ani pe un bloc de gheață”, „Povești pentru a-mi îmblânzi iubita” și „Ocolul pământului în 100 de știri”.

ADVERTISEMENT

Ciclul autobiografic de nuvele „Supravieţuiri”, „Meseria de nuvelist”, „Ficţionarii”, „Logica”, „Cap limpede”, toate au încântat.

De-a lungul timpului, Radu Cosașu a fost distinse cu numeroase premii. Premiul „Ion Creangă” al Academiei (1973), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1971, 1981), Premiul „Felix Aderca” (1999), Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor (2007), Premiul pentru literatură la Gala Premiilor „Flacăra” (2010), Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, din partea revistei Observator cultural (2010) sunt doar câteva dintre reușitele jurnalistului.

ADVERTISEMENT

Radu Cosaşu a primit Premiul de excelenţă la Gala Premiilor „Ioan Chirilă”. De asemenea, acesta a primit în 2022, premiu pentru întreaga activitate, oferit de Asociația Presei Sportive.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Andreea Bănică, pe mâinile medicilor. A primit un diagnostic grav, dar refuză să...
Andreea Bănică, pe mâinile medicilor. A primit un diagnostic grav, dar refuză să se opereze
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el