Life

Doliu în lumea rock-ului românesc. Adrian Bărar, fondatorul trupei Cargo, a fost răpus de coronavirus

08.03.2021 | 08:57
Doliu in lumea rockului romanesc Adrian Barar fondatorul trupei Cargo a fost rapus de coronavirus
Fondatorul trupei Cargo s-a stins din viață. Tragicul anunț a fost făcut în această dimineață. Sursa foto: Colaj Fanatk
ADVERTISEMENT

Lumea rock-ului românesc este, începând de astăzi, mult mai săracă. Adrian Bărar, fondatorul trupei Cargo și unul dintre cei mai buni chitariști pe care i-a dat țara noastră, s-a stins din viață în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Tragicul anunț a fost făcut chiar de colegii săi, printr-un mesaj sfâșietor publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare. De unde aflam, încă de la sfârșitul lunii februarie, că legendarul chitarist de 61 de ani se afla în stare gravă, pe patul de spital.

ADVERTISEMENT

Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/ Să cântați și să jucați, până în zori… / Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!”, sunt versurile care însoțesc postarea.

Ne-a părăsit fondatorul trupei Cargo, Adrian Bărar

Așa intens cum a trăit toată viața pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, așa a luptat pană azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Bărar!

ADVERTISEMENT

15.01.1960 – 08.03.2021. ”Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/ Să cântați și să jucați, până în zori… / Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!”, au scris membrii trupei Cargo pe pagina oficială de Facebook.

Adrian Bărar a ajuns, pe 23 februarie, la Spitalul Județean Timișoara, în secția de Terapie Intensivă și, în ciuda faptului că avea comorbidități, medicii susțineau că starea sa era stabilă. La un moment dat, chiar a fost detubat și părea că va reuși să învingă nemiloasa boală.

ADVERTISEMENT

Artistul Adi Bărar a fost internat în 23 februarie, acum două zile, prin UPU, direct pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara. Starea lui este una critică, dar stabilă.

El a fost depistat cu Covid, are comorbidități importante. Putem spune că starea lui este stabilă acum, dar nu este totuși în afara oricărui pericol. Echipa noastră profesionistă face toate eforturile omenești posibile pentru a-i salva viața și pentru a-i recupera starea de sănătate”, a declarat atunci Raul Pătrașcu, directorul Spitalului Județean Timișoara, pentru tion.ro.

ADVERTISEMENT

„Cântăm cum trăim. Ideea de mare vedetă este ca o mască asumată”

Încercăm să cântăm așa cum trăim. Rock-ul nu e numai un gen muzical, pentru noi este o atitudine. Cred că asta e marele secret: să cânți așa cum trăieșți și să trăiești așa cum cânți. Viața în sine e un spectacol, cu toate emoțiile bune și rele pe care ni le scoate în cale. Iar muzica e un alt limbaj.

Nu e ușor să-ti pui în versuri trăirile. Sigur, te și cenzurezi, atunci când îți dezvălui anumite culori ale sufletului, dar ele se văd atunci când cânți. Mi s-a întâmplat să mi se reproșeze că vreo piesă e prea dulceagă, dar nu găsesc nimic rău în asta.

Și noi suntem oameni. Sigur, ca fan înfocat ai tendința să idolatrizezi artiștii preferați, dar asta nu înseamnă că artistul are o viață “în ceruri” și spectatorul e un muritor de rând.

Și eu merg la piață și-mi cumpăr pâinea cea de toate zilele… Nu aș vrea să se înțeleagă greșit ce spun. Ideea de mare vedetă este ca o mască asumată, dar dincolo de ea, trăirile, emoțiile mele sunt cât se poate de autentice.

Un artist, dacă nu trebuie să se lovească de tot felul de treburi care nu țin de el, dacă este în apele lui, comunică altfel cu publicul. Sigur, publicul n-are nicio vină pentru lucrurile care nu merg, nu poți să-l dezamăgești, pentru că prin el trăiești.

Dacă el a plătit bilet să te vadă în concert, poate nu-l interesează nici că tu pățești un eveniment trist în familie și, de fapt, ai sufletul strâns. Cum am pățit când a murit mama. Am aruncat ultima lopată de pământ pe sicriu și m-am dus să cânt pe stadion.

Asta n-o spun ca să impresionez, ci să subliniez cât de greu poate fi uneori să dai totul pe scenă în semn de respect pentru public. Oamenii nu sunt întotdeauna toleranți și, oricum, e mult mai ușor să critici decât să lauzi.

Publicul timișorean e ușor mai rece decât în alte părți și este extrem de exigent, dar ce observ cu imensă bucurie, la concerte sunt oameni de toate vârstele, părinți și copii, care vin și ne cântă piesele cap-coadă, știu versurile pe de rost. Cred că orice formație de pe planetă și-ar dori să le fie atât de cunoscute piesele, cântate, memorate cu virgule cu tot”, spunea Adrian Bărar într-un interviu acordat cu mai mulți ani în urmă pentru Formula As.

ADVERTISEMENT