Sporturi

Doliu în lumea sportului! Un fost halterofil a murit la doar 39 de ani

30.07.2018 | 15:30
Fostul halterofil Damian Damianov a murit la doar 39 de ani

Este doliu în lumea sportului! Fostul halterofil Damian Damianov, care fusese suspendat pe viață pentru dopaj, a murit la doar 39 de ani. Cauza morții încă nu au fost făcută publică.

Damian Damianov este ultimul membru al celei mai bune echipe de halterofili bulgari din ultimele decenii care moare la o vârstă tânără. Fostul campion european Veliciko Ciolakov a murit în 2017, la vârsta de 35 de ani. Și el primise o suspendare de 4 ani pentru dopaj. Milen Dobrev, care a fost campion olimpic la Atena în 2004, s-a stins din viață în urmă cu trei ani, la aceeași vârstă. Triplul campion mondial Mihail Petrov și-a pierdut și el viața în 1992, la doar 28 de ani.

Bulgarii au fost multă vreme o forță în haltere. Între anii 1972 și 2004, Bulgaria a cucerit 12 titluri olimpice, adunând în total 36 de medalii la Jocurile Olimpice. La Campionatele Mondiale, bulgarii au obținut 79 de medalii de aur, în timp ce la Europene au adunat 167 de titluri. Federaţia de la Sofia a fost suspendată temporar din competiții în anul 2009, din cauza numeroaselor scandaluri cu privire la cazuri de dopaj în halterele bulgare.

Suspendarea a venit după ce, în anul 2008, Bulgaria și-a retras echipa de la Olimpiada de la Beijing. La acea vreme, 11 halterofili bulgari au fost prinși dopați. Bulgaria a avut de suferit la capitolul imagine și la Olimpiada din anul 2000 de la Sydney, când i-au fost retrase trei medalii de aur, iar echipa a fost exclusă din competiție.

Fostul halterofil Damian Damianov a murit la doar 39 de ani

Fostul halterofil Damian Damianov a murit la doar 39 de ani. Cauza morții nu este cunoscută deocamdată, oficialii spitalului din Șumen declarând că aceasta va fi făcută publică după efectuarea autopsiei. Jurnaliștii bulgari scriu însă că fostul sportiv ar fi suferit de o maladie a ficatului şi pancreasului. Damian Damianov a fost suspendat pe viață în anul 2004 pentru că a încălcat regulamentul antidoping.