Life

Doliu în lumea teatrului și a filmului. A murit actorul Papil Panduru, la 87 de ani

Actorul Papil Panduru a murit la vârsta de 87 de ani. Este doliu în lumea teatrului și a filmului.
26.10.2021 | 18:50
Doliu in lumea teatrului si a filmului A murit actorul Papil Panduru la 87 de ani
Doliu în lumea teatrului și a filmului. A murit actorul Papil Panduru, la 87 de ani. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. A jucat în numeroase filme și zeci de piese de teatru. Anunțul decesului a fost făcut de reprezentanții Teatrului Mic.

A jucat mai bine de două decenii pe scena Teatrului Mic și a avut roluri în 80 de filme. În urmă cu doi ani a primit un mare premiu pentru întreaga sa activitate.

ADVERTISEMENT

Pe 27 mai 2019, actorului Papil Panduru i-a fost decernat Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a 47-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

A murit actorul Papil Panduru. A fost soțul regizoarei Cătălina Buzoianu

Papil Panduru a murit luni, 25 octombrie, la vârsta de 87 de ani, după cum a anunțat Teatrul Mic. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, de la ora 13.00, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.

ADVERTISEMENT

Papil Panduru s-a născut pe 13 octombrie 1934 în localitatea Menţii din Jos, judeţul Gorj. În 1961, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, alături de alți mari actori precum Gheorge Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr.

Timp de mai bine de două decenii a jucat pe scena Teatrului Mic. Printre ultimele se numără: „Cum gândeşte Amy” de David Hare, regia Cătălinei Buzoianu (premiera 2005), „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu (2009).

ADVERTISEMENT

A mai jucat și în spectacolul „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi (2012).

A fost soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, cu care are o fiică. A decedat răpus de o boală cruntă, așa cum a dezvăluit fiica lui pe Facebook.

ADVERTISEMENT

„Ultima fotografie cu Tata de ziua lui, pe 13 Octombrie 2021. S-a stins învins de boală, ieri după-masă, la ora 13”, a scris Velica Panduru pe pagina sa.

În ce filme a jucat Papil Panduru

Actorul Papil Panduru a jucat în 80 de filme. Dintre acestea sunt amintite următoarele: Papil Panduru a jucat în 80 de filme, dintre care: „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (regia Dan Piţa, 1980), „Ştefan Luchian” (regia Nicolae Mărgineanu,1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1982), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1982).

A mai jucat și în filmul „Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1988), „Casa din vis” (regia Ioan Cărmăzan, 1991), „Omul zilei” (regia Dan Piţa, 1997), „Corul pompierilor” (regia Cristian Mungiu, 2000).

Alte producții importante în care a jucat marele actor: „Maria” (regia Călin Peter Netzer, 2003), „Examen” (regia Titus Muntean, 2003), „Italiencele” (regia Nap Toader, 2004), „Detaşamentul orb” (regia Vlad Feneşan, 2014), „Aniversarea” (scenariul şi regia Dan Chişu, 2017).

Actorul a mai jucat și în spectacole de teatru TV, cum ar fi: „Povestea Unirii” de Tudor Şoimaru (regia Eugen Todoran, 1986), „Jocul ielelor” de Camil Petrescu (adaptare pentru televiziune realizată de regizorul Dan Necşulea, 1987).

A apărut și în spectacolul TV „Trenul din zori nu mai opreşte aici” de Tennesee Williams (regia Cătălina Buzoianu, 1993).

ADVERTISEMENT
Tags: