Life

Doliu în lumea televiziunii. A murit Octavian Iordăchescu, producător la TVR

Este doliu în lumea televiziunii. A murit Octavian Iordăchescu, unul dintre cei mai importanți oameni ai Televiziunii Române.
19.10.2021 | 15:24
Doliu in lumea televiziunii A murit Octavian Iordachescu producator la TVR
ADVERTISEMENT

Octavian Iordăchescu, unul dintre cei mai apreciați conducători ai Televiziunii Române, a murit la vârsta de 78 de ani. A fost producător și co-producător al unor cunoscute emisiuni TV.

A primit mai multe premii pentru activitatea sa din domeniul televiziunii. Octavian Iordăchescu va fi înmormântat miercuri, 20 octombrie 2021, anunță TVR.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu trebuie să știe că trupul său neînsuflețit va fi depus la Capela cimitirului Ghencea Civil începând de marți, 19 octombrie, ora 17.00. Înmormântarea va avea loc miercuri, ora 13.00, la Ghencea Civil.

Doliu în lumea televiziunii. A murit Octavian Iordăchescu

Născut la 6 mai 1943, în orașul Isaccea, Octavian Iordăchescu a fost unul dintre oamenii de bază ai Televiziunii Române (TVR), fiind unul dintre cei mai apreciați conducători ai instituției. A absolvit Facultatea de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

ADVERTISEMENT

În timpul studenției, Octavian Iordăchescu a făcut parte dintr-o trupă de evergreen-uri, unde a fost instrumentist percuționist. Activitatea muzicală l-a ajutat să câștige bani pentru a se întreține în facultate.

A fost co-director al celebrului festival „Cerbul de Aur” de la Brașov în perioada 1992 – 1994. A fost și producător al emisiunilor „Duminica în familie” și „Dănutz SRL”.

ADVERTISEMENT

Octavian Iordăchescu a fost și co-producător al emisiunilor „Ne vedem la TVR”, „Hai-Hui”, „37 de grade Celsius” și „Femei de 10, Bărbați de 10”, până în prezent.

Pe parcursul carierei i-au fost oferit diverse premii pentru întreaga sa activitate de către A.P.T.R. (Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), forul profesioniștilor din televiziune din România, condus de renumitul regizor Dan Necșulea.

ADVERTISEMENT

A primit premiul ATPR pentru realizarea festivalului „Cerbul de Aur” în 1992. De asemenea, a primit, în 1998, 1999, 2005 și 2009 premiul ATPR pentru producția emisiunii „Duminica în familie”.

Unde a debutat Octavian Iordăchescu

Și-a început cariera în lumea presei ca reporter la Radio Iași imediat după absolvirea facultății. Ulterior, acesta a fost redactor, secretar general de redacție la Radio București, apoi redactor-șef și director de programe, la Televiziunea Română.

A muncit ani la rând pentru emisiunea „Ora Veselă”, împreună cu realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan. În fruntea lor era mentorul Ion Vova, regizorul artistic și „sufletul” acestei emisiuni.

În perioada 1967 – 1984, Octavian Iordăchescu a fondat și a condus  ca redactor-șef postul Radio Vacanța, unde erau difuzate mai multe emisiuni cu profil turistic pe litoralul românesc. Emisiunile se difuzau timp de cinci luni, în conci limbi.

A fondat și Programul III, Radio pentru Tineret în anul 1973. A fost scenarist al filmului „Castelele lui Dracula”, producție selecționat și apreciat în mod deosebit la Festivalul Internațional de la Montreux.

Este și autorul volumului de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța”, publicat î 1977. A mai publicat și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în 2007.

ADVERTISEMENT
Tags: