Cunoscutul interpret s-a împușcat în cap cu arma pe care o deținea legal. Tragedia s-a petrecut în apartamentul în care locuia cu soția sa, din sectorul Botanica al Capitalei, în timp ce partenera vedetei nu se afla la domiciliu, potrivit stiri.md.
Conform oamenilor legii, artistul era singur acasă la momentul respectiv. Apelul către numărul de urgență a fost înregistrat la ora 14:21, anchetatorii sosiți la fața locului declarând că Iulie Sadovnic nu avea alte urme de violență pe corp.
Primele informații arată că muzicianul și cântărețul de muzică ușoară și folk din Republica Moldova nu a avut parte de o moarte violentă, singura excepție fiind împușcătura de la cap. În prezent, o anchetă este în desfășurare pentru a se afla mai multe.
Artistul din Republica Moldova, pe numele său complet, Iurie Sadovnic Orheianu, este plâns de foarte multe persoane care au apreciat muzica și versurile sale. Folkistul a lăsat multă durere în urmă, unora nevenindu-le să creadă ce s-a întâmplat.
„Toate ca toate, dar asta a fost prea de tot pe ziua de azi. Nu merită nici politica, nici alegerile, nici nimic pe lumea asta să se întâmple așa ceva. Numai o durere, o nedreptate, poate și o problemă financiară…
Cu siguranță numai o suferință îndelungată care l-a ros și l-a mâncat pe dinăuntru putea sa determine această tragedie. Dumnezeu să-l odihnească pe maestrul Iurie Sadovnic!”, a scris politicianul Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.
Maestrul Iurie Sadovnic Orheianu, cunoscut și iubit pe ambele maluri ale Prutului, nu a fost uitat. Regretatul cântăreț a marcat existența multor oameni prin darul și talentul său.
„Ce întâmplare nefastă ca cei care ne-au marcat existența cu al lor «Cât trăim pe-acest pământ» – Sadovnic și Dabija – să plece dintre noi în același an. Dumnezeu să îl odihnească în împărăția sa!
Sufletul îi va cutreiera corzile celeste ale neuitării noastre, indiferent de modul în care a ales să pună punct unei vieți pline și zbuciumate de artist…”, este mesajul lăsat de Constantin Codreanu.
Iurie Sadovnic a fost unul dintre cei mai apreciați cântăreți din Republica Moldova. Regretatul artist s-a remarcat prin stilul său de interpretare în care punea accentul pe chitară, el activând de-a lungul anilor în mai multe formații muzicale.
A fost solist în formații vocal-instrumentale, printre care se numără „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976) sau formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972).
Cunoscutul muzician avea să pună și bazele formației „Legenda”, în anul 1983, care a activat până în 1993. A fost membru PCUS, iar în anul 1999 a lansat volumul de poezie „Am să plec în Codru verde”.
Printre premiile cu care a fost distins se află: titlul de Artist emerit al RSSM (1984), Medalia „Meritul Civic” (1993), medalia „Mihai Eminescu” (2000), cât și titlul de Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011) și Ordinul Republicii (2015).