Life

Doliu în muzica populară. Un artist cunoscut a murit la 77 de ani

25.01.2021 | 20:21
Doliu in muzica populara Un artist cunoscut a murit la 77 de ani
ADVERTISEMENT

Aurelian Butnaru, liderul singurei formații de cimpoieri din țara noastră, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani. Cântărețul de muzică populară suferea de o boală cumplită, care din păcate, l-a răpus cu o lună înainte de ziua de naștere. 

Vestea nefericită a fost făcută pe rețelele de socializare de fostul primar al comunei Perieni, Vasile Roșca. Solistul a fost declarat cetățean de onoare în urmă cu câțiva ani în comuna respectivă. Mai exact, regretatul artist a primit acest titlu onorific în 2016.

ADVERTISEMENT

Fostul edil din județul Vaslui și-a exprimat regretul pentru moartea neașteptată a lui Aurelian Butnaru, care a fost răsplătit în timpul vieții sale cu marele premiu „Cimpoiul de aur”. Se întâmpla în Palermo, Italia, în anul 1971, alături de formația sa.

Doliu în lumea artistică. Un cimpoier cunoscut a murit

Aurel Butnaru era unul dintre ultimii meșteri de cimpoaie din Europa, cei care l-au cunoscut având numai cuvinte de laudă la adresa sa. „Și valorile sunt muritoare… Viața culturală a Perienilor, începând de astăzi va fi mai săracă, odată cu trecerea în neființă a consăteanului nostru drag Aurelian Butnaru. 

ADVERTISEMENT

A fost sufletul formației noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari și instrumentiștilor de folclor autentic de excepție, domnul Aurelian Butnaru și-a câștigat locul său în primele rânduri, prin multitudinea participării sale la activități culturale pe o perioadă de peste 50 de ani.

Pe lângă aparițiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iași, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrări radio, la emisiuni muzicale și de divertisment, folclorul nostru tradițional, modelat în jurul cimpoiului, s-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării noastre. 

ADVERTISEMENT

Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreună cu formația de cimpoieri la manifestări folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania și Germania. În cadrul unui festival organizat în Palermo-Italia în anul 1971, pentru prestația sa,  formația de cimpoieri de la Perieni a fost răsplătită cu Marele premiu CIMPOIUL DE AUR.

Prin implicarea domnului Aurelian Butnaru ca și instructor, pentru cei dornici de a îmbrățișa tainele interpretării melodiilor tradiționale la cimpoi, acest meșteșug a fost transmis generațiilor mai tinere, generații care astăzi îi mulțumesc cu recunoștință, iar de mâine îi vor pomeni numele.

ADVERTISEMENT

Cuvintele scrise acum aici ar fi prea puține pentru a scoate în evidență recunoștința noastră pentru domnul Aurelian Butnaru, având în vedere contribuția sa majoră în ceea ce privește păstrarea folclorului tradițional din zona noastră”, este o parte din mesajul lăsat de Vasile Roșca, fostul edil al comunei Perieni, pe Facebook.

Aurelian Butnaru alături de fostul primar, Vasile Roșca
Aurelian Butnariu alături de primarul Vasile Roșca, când a fost declarat cetățean de onoare în comuna Perieni. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT