Doliu în muzica populară. Unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din Gorj, Pantelie Civit, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.
Acesta a fost prezent de-a lungul anilor la o mulțime de evenimente, concerte și petreceri.
A urcat pe scenă alături de Maria Lătărețu și a susținut un examen în fața Mariei Tănase.
Pantelie Civit a fost unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din Gorj. Trăia în satul Părăul de Pripor, din comuna Godinești. Acolo îi învăța și pe cei mici tainele meseriei sale.
Într-un interviu, Pantelie Civit povestea că aproape toți din satul său sunt lăutari și așa își câștigă existența. Tradiția se păstrează din tată în fiu.
Artistul a fost primul din satul său care a urmat studiile unei școli de muzică. Așa a învățat să cânte la vioară după note.
“La început, am învățat să cânt de la tatăl meu, dar el a rămas la un anumit nivel și am cântat cu un unchi, care era unul dintre cei mai bătrâni și apreciați lăutari din sat, împreună cu care participam la nunți și diferite alte evenimente. Învățasem să cânt după ureche.
Pe urmă, am furat câte ceva de la lăutarii vestiți din sat, cum ar fi Haralambie Cidoiu. Apoi s-a dus vestea că e o școală medie de muzică la Brașov… iar tatăl meu m-a dus și m-a înscris…. A dat Dumnezeu și am terminat șapte clase”, povestea cunoscutul lăutar pentru TVSUD.
Mai târziu, Pantelie Civit a cântat și în cadrul Ansamblului Folcloric “Doina Gorjului”. La acel moment pentru a putea să cânte alături de vestitul ansamblu a dat o probă în fața Mariei Tănase. Așa a ajuns să cânte cu artiști de renume precum Maria Lătărețu.
“Făcusem un taraf al comunei Godinești și, în perioada respectivă, am cântat cu artiste renumite, care erau foarte iubite. Maria Lătărețu cânta extraordinar de dulce și era apreciată de toată lumea.
Nu era ca ea nicio cântăreață. Noi nu prea știam bine tonalitatea ei și am făcut o greșeală: ea cânta ba cu Re Major sau cu Mi, iar eu am pus-o cu Fa sau cu Sol, dar până la urmă ne-am obișnuit unii cu ceilalți”, spunea lăutarul pentru adevărul.ro.