News

Doliu în muzica românească! Silviu Aioniță a murit

01.05.2019 | 08:25
Doliu in muzica romaneasca Silviu Aionita a murit

Muzia românească a mai pierdut o stea. Silviu Aioniță, unul din marii bluesmani și chitariști ai României, a murit. Artistul, în vârstă de 65 de ani, a format în anii 90 mai multe grupuri, dintre care cel mai cunoscut a fost Blueservice.

Silviu Aioniță a murit. Muzica românească a rămas fără unul dintre reprezentanții blues-ului în România

În proiectele sale muzicale au cântat Sorin Chifiriuc, AG Weinberger, Mugurel Vrabete (actualmente Holograf), jazzmanul Garbis Dedeian, Eugen Caminschi (Vama), Florin Ionescu sau regretatul percuționist Corneliu Stroe. Blueservice, supranumit grupul ”greilor bluesului din România”, l-a avut ca lider pe Silviu Aioniță, ce a fost botezat drept ”Peter Green-ul României”, după numele fondatorului legendarului grup Fleetwood Mac.

De asemenea, chitaristul a inaugurat și primul club de blues din țara noastră, în anul 1993, și a fost vedeta primelor concerte dedicate genului din România. Trupul celui care a fost unul dintre promotorii genului muzical blues în țară va fi înmormântat mâine, la Cimitirul ”Sfântul Constantic” din Brăila, orașul său de origine.

Doliu în muzica românească! Silviu Ainoiță a murit
Silviu Aioniță alături de Trupa Tineretului din Brăila

Poetul Ion Horea a murit, în data de 5 aprilie

De altfel, și literatura a rămas recent fără o minte sclipitoare. Poetul Ion Horea a murit într-o dimineață de vineri, la începutul lunii aprilie. Trupul lui a fost depus a doua zi, la ora 18:00, la capela Bisericii Dichiu din strada Icoanei. Poetul s-a născut la Petrea, în Maramureș. În general, poezia sa este expediată de critică într-un neotradiționalism ardelenesc. A fost redactor la ”Viața Românească”, în intervalul 1952-1964, secretar al Uniunii Scriitorilor, în perioada 1964-1968, apoi a fost redactor șef-adjunct la ”România literară” până în anul 1990.

În anul 1956, după debutul editorial, s-a impus cu volume precum: Coloană în amiază (1961), Umbra plopilor (1965), Calendar (1969), Încă nu (1972), Măslinul lui Platon (1977), Un cântec de dragoste pentru Transilvania (1983), Podul de vamă (1986), Cumpene (1991), Cartea sonetelor (2001), Până-ntr-o zi (2017), ce au fost recompensate cu Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Asociației Scriitorilor din București.