News

Doliu în Parlamentul European. A murit liderul ALDE. Mesajul lui Dacian Cioloș

30.04.2021 | 16:03
Doliu in Parlamentul European A murit liderul ALDE Mesajul lui Dacian Ciolos
ADVERTISEMENT

Este doliu în politica europeană. Eurodeputatul olandez Hans van Baalen, care era și preşedintele partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a încetat din viață în urma unei maladii, la vârsta de 60 de ani.

”Hans van Baalen a decedat într-un spital din Rotterdam după o complicată maladie”, a declarat un purtător de cuvânt al familiei pentru agenţia de presă olandeză ANP, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul român Dacian Cioloș a declarat, pe Twitter, că este șocat de moartea fulgerătoare a deputatului și și-a arătat regretul într-o amplă postare pe pagina Renew Europe.

A murit liderul ALDE din Parlamentul European, Hans van Baalen

Van Baalen a fost diagnosticat recent cu cancer și era internat într-un spital din Rotterdam. Potrivit unor apropiați, starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2009, Van Baalen s-a mutat la Bruxelles, unde a devenit membru al Parlamentului European. Politicianul era specializat în probleme de securitate, apărare şi afaceri externe.

Din 2015, Baalen a devenit președintele al partidului ALDE, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a remarcat în ultimii ani ca o figură importantă a formațiunii de centru-dreapta VVD (Partidul popular pentru libertate şi democraţie) a premierului olandez Mark Rutte.

Dacian Cioloș: ”Sunt șocat”

Dacian Cioloș, preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, s-a declarat pe Twitter ”şocat de decesul tragic” al lui Van Baalen. El ”va lipsi întregii familii liberale”, a afirmat Cioloş.

ADVERTISEMENT


van Baalen a fost între 2009-2014 şi preşedinte al Liberal International, federaţia care îi reunește pe liberalii din toată lumea.

”Mă întristează să aflu de moartea lui Hans van Baalen, președintele partidului ALDE. Gândurile mele sunt alături de soția, fiul său, familia și cei apropiați. 

De-a lungul vieții sale politice, în mandatele sale interne și europene, Hans van Baalen a fost întotdeauna dornic să asculte și să promoveze valorile liberale.

Știu în ce măsură a încurajat crearea grupului nostru politic, Renew Europe, în Parlamentul European, cu o mentalitate deschisă care trebuie continuată. Familia Renew este astăzi foarte conștientă că pierdem unul dintre susținătorii noștri majori și neobosiți.

Pentru mulți dintre noi, Hans a fost mai mult decât un coleg. În această zi tristă, îmi amintesc mai presus de toate prietenul care a fost Hans”, se arată în mesajul lui Cioloș.

ADVERTISEMENT