Este vorba despre fostul lider peruan Alberto Fujimori, care a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. A condus cu mână de fier statul Peru timp de 10 ani, după care și-a părăsit funcția din cauza acuzațiilor de corupție și de încălcare a drepturilor omului. A fost inclusiv condamnat pentru aceste fapte, iar decesul său a fost confirmat de fiica sa, conform CNN.
Keijko Fujimori, fiica lui Alberto Fujimori, a anunțat că tatăl său a murit după ”o lungă luptă cu cancerul”, la vârsta de 86 de ani. Medicul lui Fujimori a oferit mai multe detalii despre acest caz și a anunțat că fostul președinte a avut ”cancer la limbă”. În fața casei fostului președinte s-au adunat mulți susținători, imediat după anunțul morții.
Fostul președinte Alberto Fujimori a fost eliberat din închisoare în luna decembrie, anul trecut, după ce a ispășit 15 ani dintr-o pedeapsă de 25. Președinte în Peru între 1990 și 2000, Fujimori a fost apreciat de susținători pentru că ar fi salvat țara de grupul Sendero Luminoso, reușind să readucă economia pe un drum bun.
Cu toate acestea, Fujimori a fost văzut de multă lume drept un dictator și un lider brutal. A fugit în Japonia în 2000 când a fugit din Peru, înainte de a merge în Chile, acolo unde a și fost arestat. În prezent, fiica Keiko este liderul celui mai mare partid politic din Peru. Cu toate că a pierdut ultimele alegeri prezidențiale, aceasta a anunțat că va candida în 2026.
Pentru cei ce se întreabă ce a căutat un japonez în funcția de președinte al Peru, o țară aflată la 15.000 kilometri distanță de Japonia, statisticile ne spun că Peru deține a doua cea mai mare comunitate de japonezi din America de Sud, după Brazilia. Potrivit cifrelor guvernului japonez, aproximativ 100.000 de cetățeni din Peru au strămoși din Japonia.
De altfel, Opoziția din Peru a încercat mereu să invalideze alegerea lui Fujimori drept președinte, susținând că acesta ar fi de fapt născut în Japonia, deci nu are drept să fie ales. În iulie 1997, revista Caretas susținea că Fujimori s-a născut în Japonia, în orașul natal al tatălui său, undeva în prefectura Kumamoto.
Deoarece constituția cere ca președintele fie născut în Peru, această informație a creat o adevărată polemică în societatea din Peru. Revista, care fusese dat în judecată pentru calomnie de Vladimiro Montesinos cu șapte ani mai devreme, a raportat că certificatele de naștere și de botez ale lui Fujimori ar fi putut fi modificate intenționat.
Aceste afirmații au fost contestate de Fujimori, dar și de mass-media din Peru, acuzând abordarea drept ”patetică și o pagină întunecată pentru jurnalism”. Savanții latino-americani Cynthia McClintock și Fabián Vallas notează că dilema s-a risipit doar în 2000, atunci când guvernul japonez a anunțat că ”părinții lui Fujimori l-au înregistrat nașterea la consulatul japonez din Lima”. Guvernul japonez a stabilit atunci că Alberto Fujimori era și cetățean japonez, datorită părinților.
Printre altele, Fujimori a fost acuzat și condamnat pentru că a pus în aplicare un plan de sterilizare în special pentru peste 300.000 de femei indigene, dar și pentru că a creat așa zisele trupe ale morții care vânau și ucideau opozanții politici.