Sport

Doliu în presa din România! A murit Ion Ghiţulescu, fondatorul emisiunii “Fotbal minut cu minut”

Ion Ghițulescu, comentatorul radio care a inventat emisiunea „Fotbal minut cu minut” a decedat astăzi, 24 iunie, la vârsta de 91 de ani.
24.06.2021 | 21:07
Doliu in presa din Romania A murit Ion Ghitulescu fondatorul emisiunii Fotbal minut cu minut
ADVERTISEMENT

Decesul său a atras numeroase reacții de tristețe din partea colegilor de breaslă și nu numai.

Ion Ghițulesc a fost inventatorul emisiunii „Fotbal minut cu minut”, devenit ziarist după ce Partidul Comunist l-a trimis pe tatăl său în pușcărie, iar lui i-a refuzat accesul la Facultatea de Chimie.

Ion Ghițulescu, fondatorul emisiunii „Fotbal minut cu minut” a murit la 91 de ani

Presa din România se află în doliu, după ce Ion Ghițulescu, fondatorul emisiunii „Fotbal minut cu minu” a decedat la vârsta de 91 de ani, tristul anunț fiind confirmat de Bogdan, fiul său:

ADVERTISEMENT

„Din păcate așa este. Tata s-a stins. A murit acasă, așa și-a dorit. Era bolnav de mai mulți ani, avea și o vârstă. Dumnezeu să-l ierte! Vom stabili în scurt timp toate detaliile, dar probabil o să fie înmormântat acolo unde și-a dorit, la Cimitirul Izvorul Nou”.

Ilie Dobre, care l-a apreciat enorm pe Ion Ghițulescu, a vorbit despre trecerea acestuia în neființă a lui „Mister radio”, așa cum mai era poreclit: S-a stins din viață o legendă a radioteleviziunii din România. Avea un timbru fermecător, unic.

ADVERTISEMENT

Era inelagabil. Ion Ghițulescu, pe lângă faptul că era un comentator sportiv desăvârșit, era și un realizator pe măsură. A realizat mulți ani o emisiunea matinală care era urmărită de milioane de români. O personalitate de primă talie, școlit, inteligent, cu o voce catifelată de senzație. 

A fost și rămâne cel mai mare comentator și realizator radio, cu o voce care rămâne în inima turturor. Este un monstru sacru al presei și al radioului public.

ADVERTISEMENT

Acum, când aripa morții l-a săgetat la 91 de ani, eu pot doar să afirm că am debutat cu dânsul, a fost un maestru pe care l-am respectat și fără pic de inividie i-am recunoscut meritele. Un monstru sacru al presei”.

  • 24 octombrie 2003, Ion Iliescu, președintele de atunci al României, îi oferea lui Ion Ghițulescu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la inaugurarea emisiei Societăţii Române de Radiodifuziune.
ADVERTISEMENT

Dan Negru, postare emoționantă în memoria lui Ion Ghițulescu

Celebrul realizator TV Dan Negru a postat pe contul personal de Facebook un mesaj emoționant în memoria lui Ion Ghițulescu, trecând în revistă ceea ce a însemnat pentru microbiștii români:

„Aflu de la colegii mei din radio ca a murit Ion Ghițulescu. Știu, mulți nu-l cunosc. Performanțele lui in radio sunt uriașe.

L-am întalnit in anii ’90 când lucram la Radio Vacanța. Era unul din fondatorii radioului.., Campionatele Mondiale de Fotbal sau Olimpiadele se auzeau la radio cu vocea lui Ghițulescu.

“Fotbal minut cu minut” era vârful radioului românesc in perioada lui de glorie… Prin vocea lui i-am cunoscut pe Balaci, Cămătaru, Duckadam, Lăcătuș… Avea 91 de ani…”.

  • 7 ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), 1 Campionat Mondial de handbal, 3 ediții ale Campionatelor Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994) au fost comentate de Ion Ghițulescu
ADVERTISEMENT