News

Doliu în presa românească! A murit realizatorul de radio și televiziune Gheorghe Verman

16.07.2020 | 19:40
Doliu in presa romaneasca A murit realizatorul de radio si televiziune Gheorghe Verman
A murit Gheorghe Verman, fondatorul postului de radio Antena Satelor. Sursa foto: gandul.ro
ADVERTISEMENT

Presa românească este de astăzi mult mai săracă, întrucât s-a stins din viață Gheorghe Verman (78 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați realizatori de radio și televiziune pe care i-a dat țara noastră. Socotit drept un profesionist desăvârșit al cuvântului scris și rostit la microfon, acesta a fost fondatorul postului Antena Satelor și al rețelei Departamentului Studiourilor Teritoriale și Locale din Radio România.

De asemenea, a putut fi urmărit în emisiunea „Viaţa Satului”, un proiect pe care l-a condus la TVR timp de 27 de ani. Vestea trecerii sale în neființă a adus lacrimi în ochii tuturor jurnaliștilor cărora le-a acordat încredere de-a lungul anilor, ghidându-le primii pași în carieră.

ADVERTISEMENT

A prezentat, totodată, „Iarba verde de acasă”, intens urmărită atât de radioascultătorii din mediul rural, cât şi de cei din întreaga ţară, fiind atât publicist al revistei „Lumea satului”, cât și colaborator apropiat al Radio România Reșița. În momentul redactării acestei știri nu este cunoscută cauza decesului.

A murit Gheorghe Verman, fondatorul postului Antena Satelor

Născut pe 10 martie 1942 în Constanța, Gheorghe Verman a urmat cursurile Facultății de Limba şi Literatura Română din cadrul Universității Bucureşti, precum și cele ale Universității “Maxim Gorki” din Moscova.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în perioada 1966-1968, a fost profesor în cadrul studiilor speciale organizate de Ministerul Afacerilor Externe, iar în 1969 s-a alăturat Radioteleviziunii Române, afirmându-se atât ca realizator de emisiuni, cât şi în calitate de manager.

În anul 1991, reputatul om de radio și televiziune a fondat postul Antena Satelor, iar pe 25 decembrie 1991, chiar în ziua de Crăciun, din scaunul de realizator al postului a rostit replica inaugurală. Este vorba despre celebrul său „Bun găsit, aici radio Antena satelor!”.

ADVERTISEMENT

Mesajul emoționant transmis de postul la care a făcut istorie

S-a stins din viață un fiu de țăran, Gheorghe Verman. Așa îi plăcea să se prezinte celui care a reprezentat, vreme de peste 50 de ani, principalul reper al mass-media pentru agricultură din România.
Miile de producții de radio și televiziune la posturile publice, experiența și talentul său în a mânui cuvântul spus cu greutate și adevăr, generozitatea și priceperea sa în a construi o adevărată școală de jurnalism agrar, îl definesc ca pe un senior de care ne vom simți legați ca de un destin.

Cel mai drag moment al carierei i-a rămas însă momentul înființării postului de radio Antena Satelor. Iată ce scria în urmă cu puțini ani, despre nașterea acestui radio al sătenilor: „A fost odată ca niciodată… Era prin 1990! Ideea a încolţit undeva pe malul mării celei mari. Unul dintre marii dregători ai radioului, un veritabil senior al undelor, a aruncat provocarea.

ADVERTISEMENT

Cum ai arunca o sămânţă într-un ogor dospind de dorinţă. Un radio pentru săteni. Numai pentru ei. „Merită!” – a zis Dumnealui. Şi, după ani şi ani, se vede treaba, a ştiut ce spune… Prima emisiune, aşa cum se şi cuvenea la români, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1991. Dimineaţă de Crăciun.

La microfon, la prima emisie şi ceva vreme după aceea, Gheorghe Verman. Antena Satelor, glasul pământului românesc, devenise în sfârşit o realitate. O imensă şi frumoasă realitate a acestei ţări, mai întâi de toate, de ţărani. Cuvântul, noţiunea însăşi de „ţăran”, căpăta astfel preţuirea pe care o prea binemerita”, au transmis reprezentanții postului de radio Antena Satelor pe pagina oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: