News

Doliu în presa românească. Marele ziarist Octavian Andronic a murit la 74 de ani

12.12.2020 | 15:12
Doliu in presa romaneasca Marele ziarist Octavian Andronic a murit la 74 de ani
ADVERTISEMENT

Presa românească este de astăzi mult mai săracă. Ne-a părăsit Octavian Andronic, fondatorul ziarului Libertatea şi cel care a înfiinţat agenţia de presă Amos News.

În vârstă de 74 de ani, acesta s-a stins din viață în urma unui stop cardio-respirator suferit pe patul de spital, unde se afla de aproape o săptămână. Anunțul a fost făcut chiar de foștii săi colaboratori, printr-un mesaj emoționant publicat pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Dincolo de prodigioasa carieră în mass-media, de numele său se leagă cele trei volume ale „Dicționarului politic”. De asemenea, a scris „Anul 2000: Schimbarea schimbării. O cronologie comentată a mileniului III”, „Anul 2001: Zodia Delfinului” şi „2002 – Capitalismul de cumetrie”.

Doliu în presa românească. A murit Octavian Andronic

Cu deosebită durere în suflet, anunțăm trecerea în neființă a celui care a fost Octavian Andronic, jurnalist și caricaturist de o inegalabilă valoare.

ADVERTISEMENT

 Dragă ANDO, soția Mariana, fiica Ana, cei apropiați și toți colaboratorii ce au avut onoarea să lucreze alături de tine de-a lungul deceniilor îți vor simți de-acum înainte lipsa! Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a transmis Amos News.

Octavian Andronic a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai presei scrise

Născut pe 2 mai 1946, în Sânnicolaul Mare, Județul Timiș, Octavian Andronic a absolvit cursurile Liceului “Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel și, ulterior, pe cele ale Facultății de Filologie din cadrul Universității București. Jurnalist și caricaturist, acesta a debutat în presă în anul 1969 și a lucrat timp de douăzeci de ani la ziarul „Informația Bucureștiului”.

ADVERTISEMENT

În decembrie 1989, a pus bazele ziarului Libertatea, al cărui redactor-șef și director a fost până în 1998. De asemenea, a condus proiectul ziarului „Informația de prânz” și a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001).

În martie 2006, reputatul jurnalist a preluat conducerea ziarului Cronica Română, dar a fost acuzat de echidistanță și destituit din funcție câteva luni mai târziu, în septembrie 2006. Ulterior, și-a căutat dreptatea în instanță și a câștigat procesul cu această publicație.

ADVERTISEMENT

În 2005 s-a alăturat echipei SENSO TV și a prezentat talk-show-ul Sensurile actualității. Soția sa, Mariana Andronic, a fost director la magazinul  „Acasă”  și redactor șef al publicației „Universul Pădurii”.

ADVERTISEMENT
Tags: