Sporturi

Doliu în sportul românesc! Un fost antrenor de lupte, victimă a incendiului de la ATI Piatra Neamţ

15.11.2020 | 13:22
Doliu in sportul romanesc Un fost antrenor de lupte victima a incendiului de la ATI Piatra Neamt
ADVERTISEMENT

Incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamţ a curmat 10 vieţi, iar printre cei decedaţi se numără şi un nume cunoscut din sportul românesc: Mircea Covătaru, fost sportiv şi antrenor de lupte.

Campion naţional ca sportiv şi vicecampion ca antrenor, Mircea Covătaru era internat în secţia de Terapie Intensivă din cauza infectării cu virusul SARS-COV-2.

ADVERTISEMENT

În tragedia de la Piatra Neamţ şi-au pierdut viaţa 10 persoane, toate cu vârste între 67 şi 86 de ani. Medicul de gardă care a încercat să salveze cât mai multe persoane a suferit arsuri grave.

Cine a fost Mircea Covătaru, antrenorul de lupte decedat în incendiul de la Piatra Neamţ

Mircea Covătaru a fost cel care a pus bazele secţiei de lupte din cadrul Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ. A fost primul antrenor al secţiei care a dat sportivi importanţi la nivel naţional şi chiar internaţional.

ADVERTISEMENT

Fostul antrenor s-a născut pe 2 februarie 1946, în comuna Boroaia din judeţul Suceava. Fost practicant de lupte, şi-a început activitatea sportivă la Rădăuţi, în 1963.

În 1964, a câştigat titlul de campion mondial de tineret, iar ulterior a mai evoluat pentru Farul Constanţa şi Dinamo Bucureşti. Timp de 7 ani a fost component al lotului naţional de seniori.

ADVERTISEMENT

Ca antrenor, a debutat tot la Rădăuţi, în anul 1972, iar cinci ani mai târziu a devenit primul tehnician al secţiei de lupte a Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, unde a activat până în 1991. De asemenea, a revenit ca antrenor la CS Ceahlăul între 2016 şu 2019. În perioada 1980-1988, Mircea Covătaru a pregătit şi sportivii de la loturile naţionale.

Printre cele mai importante talente descoperite şi şlefuite de Mircea Covătaru se numără Mihai Cismaş, Constantin Vardohip, Marius Mustaţă sau Vasile Luca. Cismaş are un bronz european la juniori sub comanda lui Covătaru, iar ulterior a mai câştigat un argint şi un bronz mondial şi locul 5 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles în 1984.

ADVERTISEMENT

Mircea Covătaru a cucerit, în calitate de antrenor, de două argintul naţional pe echipe la juniori şi un onorabil loc 5 în întrecerea seniorilor.

Dumnezeu să-l odihnească!

ADVERTISEMENT