Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Valentin Plătăreanu

Alexandra Chivu   
in Hot News
17/04/2019, 12:15
Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Valentin Plătăreanu GALERIE FOTO
A murit actorul Valentin Plătăreanu

Actorul și regizorul Valentin Plătăreanu, tatăl celebrei Alexandra Maria Lara, a murit la vârsta de 82 de ani, în Germania, unde era stabilit încă din anul 1983. Artistul s-a născut în data de 15 noiembrie 1936, în România.

A murit actorul Valentin Plătăreanu

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie ”I.L. Caragiale”, promoția 1958, la clasa Irinei Răchițeanu și a fost actor, regizor și profesor de teatru. În intervalul 1958- 1980, a jucat mai mult de 30 de roluri la Teatrul Național București și a servit în claitate de director adjunct. În perioada 1978-1979 a regizat ”Hernani” de Victor Hugo, ”Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare și ”The Rivals” de Richard Brinsley Sheridan.

Celebrul actor a părăsit România în anul 1983 și s-a stabilit în Germania împreună cu soția sa, Doina, dar și cu fiica lor, Alexandra, care urma să devină o binecunoscută actriță de tale mondială, ce a fost remarcată chiar și de Francis Ford Coppola și distribuită în filmul său ”Tinerețe fără tinerețe”.

Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Valentin Plătăreanu
Actorul alături de fiica sa, Alexandra Maria Lara

Ce roluri a interpretat Valentin Plătăreanu

A jucat în pelicule românești precum: Răscoala” (1965), „Frații Jderi” (1974), „Cuibul salamandrelor” (1978), „Un om în loden” (1979), „Duelul” (1981), „Enemy at the Gates” (cu Jude Low și Joseph Fiennes), „Offset” (2006). De asemenea, a interpretat roluri impresionante și în multe filme de televiziune în România, cât și în Germania.

Filme de televiziune:

  • Cadavrul viu (1975)
  • Rivalii (1976)
  • Jucătorii de cărți (1977)
  • Schimanski: Asyl – generalul · WDR
  • Tatort. Der Prügelknabe (1997) – Milic · ARD
  • Für alle Fälle Stefanie – dl. Marquardt · Sat.1
  • Siebenstein · ZDF
  • Tatort – dr. Salewic · SWR
  • Ich schenk dir meinen Mann 2 (2001) – Jaruslaw · ZDF
  • Die achte Todsünde: Gespensterjagd (2001) – Liwinsky · ARD
  • Victor Klemperer – Natschew · ARD
  • Tatort. Undercover Camping (2003) – Emilio · ARD
  • Liebling Kreuzberg · ARD
  • Grosse Freiheit

Filmografie:

  • Răscoala (1965)
  • Serata (1971)
  • Frații Jderi (1974)
  • Ștefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975)
  • Pentru patrie (1978) – căpitanul Gogu Lahovary
  • Din nou împreună (1978) – directorul general
  • Cuibul salamandrelor (1978) – Ionescu
  • Un om în loden (1979)
  • Jachetele galbene (1979) – Traian Feneșan
  • Inspectorul broaștelor (1979) – Georgel Demetrian
  • Grăbește-te încet (1981)
  • Duelul (1981)
  • Am o idee (1981) – Sandu
  • Totul pentru fotbal (1982)
  • Șantaj (1982)
  • Liniștea din adîncuri (1982) – servitorul Matei
  • O lebădă iarna (1983)
Închide ×

FANATIK.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a FANATIK.RO cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Am înțeles