Life

Doliu în teatrul românesc. Boris Petroff, actorul cunoscut pentru rolul Geppetto, a murit

Lumea teatrul românesc este în doliu. Actorul Boris Petroff, faimos pentru rolul lui Geppetto, jucat mai bine de 3 decenii, a murit la vârsta de 82 de ani.
19.11.2021 | 08:27
Doliu in teatrul romanesc Boris Petroff actorul cunoscut pentru rolul Geppetto a murit
ADVERTISEMENT

Este doliu pe scena teatrului românesc. Boris Petroff, actorul cunoscut pentru rolul Geppetto, a murit la vârsta de 82 de ani.

”Un artist desăvârșit, care și-a dedicat zeci de ani din viață teatrului pentru copii. Un spirit ludic, mereu șugubăț și cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare”, scrie UNITER, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Boris Petroff, actorul care a jucat 35 de ani rolul Geppetto, a murit. Avea 82 de ani

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a fost cea care a făcut tristul anunț despre decesul marelui artist. Acesta începe cu un titlu elocvent: ”A murit Geppetto!”

Acest rol a fost cel care a marcat cariera prodigioasă a lui Boris Petroff. Mai bine de o jumătate de veac, acesta a jucat neîntrerupt roluri remarcabile.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială însă, rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului ”Ion Creangă” din București a fost Geppetto din ”Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.

Boris Petroff a mai avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. ”A jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori”, scriu cei de la UNITER.

ADVERTISEMENT

Boris Petroff, peste o jumătate de secol pe scenă

Timp de 55 de ani, Boris Petroff s-a aflat neîntrerupt pe marea scenă. Debutul său ca ca profesionist a fost consemnat în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”.

Apoi, din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului ”Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara.

ADVERTISEMENT

A avut de-a lungul carierei peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească și universală, bucurându-și publicul în peste 4000 de reprezentații.

Cariera și-a încheiat-o pe scena Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște. Activitatea sa a fost apreciată de breasla teatrală. În anul 2004 Boris Petroff a primit Premiul special UNITER pentru teatrul de copii.

Mai mulți ani, Boris Petroff a fost președintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi ”Ferdinand I”.

Ultima parte a vieții sale și-a petrecut-o la Moroeni (Dâmbovița). Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!

ADVERTISEMENT