Sport

Doliu la naționala de handbal a României! O jucătoare trece prin momente cumplite

Naționala feminină de handbal a României s-a calificat în Grupele principale ale Campionatului Mondial din Spania, dar pentru una dintre jucătoare competiția a trecut pe planul 2.
08.12.2021 | 15:54
Doliu la nationala de handbal a Romaniei O jucatoare trece prin momente cumplite
Ana Maria Tănăsie participă la Campionatul Mondial din Spania
ADVERTISEMENT

Prima reprezentativă feminină de handbal a României a pierdut, marți, meciul cu Norvegia din Grupa C a Campionatul Mondial din Spania, dar va juca în Grupele principale, împotriva Olandei, naționalei statului Porto Rico și Suediei.

Ana Maria Tănăsie a aflat în Spania că i-a murit bunica

Pentru una dintre handbaliste, însă, competiția mondială a trecut pe planul secund. Extrema stângă Ana Maria Tănăsie, legitimată la CS Minaur Baia Mare, traversează momente cumplite. Sportiva a aflat, în această dimineață, că bunica ei a decedat

ADVERTISEMENT

Ai fost bunica sufletului meu… am sperat până în ultima clipă că am să te mai văd o dată!!!

Iartă-mă că ți-am promis să ai încredere să semnezi pentru că vin acasă repede și te îmbrățișez!!!

ADVERTISEMENT

Îmi pare rău! Te voi iubi veșnic!!!!”, este mesajul scris de sportivă pe contul personal de facebook.

Handbalista a început sportul de performanță la CSȘ Hunedoara

Ana Maria Tănăsie s-a născut la Hunedoara, în ziua de 6 aprilie 1995. A cochetat cu mai multe sporturi, dar până la urmă s-a axat pe handbal și atletism, ambele practicate la Clubul Sportiv Școlar din localitate.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, s-a dedicat exclusiv handbalului, iar la vârsta de 16 ani deja bifa o prezență la un Campionat European de junioare. Mai mult, după un an, în 2012, a fost cu naționala feminină a aceleiași categorii de vârstă la Campionatul Mondial din Muntenegru, unde s-a clasat pe locul 4.

Radu Voina a fost primul care a chemat-o pe handbalistă la naționala de senioare

De precizat că sportiva a atras încă de pe atunci atenția selecționerului Radu Voina, care a convocat-o la lot pentru a participa la Trofeul Carpați. A marcat cinci goluri la respectiva competiție, dar nu a fost păstrată în lotul care a participat la Campionatul Mondial de senioare din Brazilia, unde prima reprezentativă a ocupat locul 13.

ADVERTISEMENT

După doi ani, Gheorghe Taidic, care îi luase locul pe banca tehnică a primei reprezentative, a chemat-o în lotul lărgit. A participat, din nou, la Trofeul Carpați, a fost oprită pentru barajul de calificare la Campionatul Mondial, dar dar nu fost prezentă înb delegația care s-a deplasat în Serbia.

Ana Maria Tănăsie a devenit campioană în 2014, cu echipa din Baia Mare

Ana Maria Tănăsie a participat, în sezonul 2012-2013, alături de naționala de tineret în Liga Națională. Ulterior, Federația Română de Handbal a decis să retragă echipa din campionatul intern, astfel că extrema stângă a jucat pentru CNE Rm. Vâlcea.

După un sezon în care a fost împrumutată la HC Zalău, Tănăsie a semnat un contract pe cinci ani cu HCM Baia Mare.

Cu această formație a bifat prezența la turneul de calificare în grupele Ligii Campionilor (în sezonul 2013-2014) și a câștigat Supercupa României. După un an, Ana Maria a debutat în Liga Campionilor și a devenit campioană.

Ana Maria Tănăsie a câștigat medalia de bronz la CM de senioare din 2015

Însă o accidentare gravă a ținut-o departe de teren până în luna martie a anului 2014. În palmaresul ei se mai găsesc o Supercupă a României (câștigată în 2015) și un titlu de vicecampioană națională, în 2016, an în care echipa din Baia Mare s-a clasat pe locul 3 în Cupa României.

Pe plan european, Ana Maria a ajuns, cu HCM Baia Mare în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în sezonul 2015/2015. Tot în 2015, selecționerul naționalei de senioare, Thomas Ryde, a oprit-o în lotul care a participat la Campionatul Mondial din Danemarca, unde România a câștigat medaliile de bronz.

După un periplu pe la HC Dunărea Brăila, HCM Rm. Vâlcea, CSM Craiova și Mpăgura Cisnădie, Tănăsie a revenit în vara anului 2020 la CS Minaur Baia Mare.

ADVERTISEMENT