Fotbal intern

Doliu la Rapid. A murit Constantin Jamaischi, campion al României în 1967 cu giuleștenii

19.05.2020 | 11:08
Doliu la Rapid A murit Constantin Jamaischi campion al Romaniei in 1967 cu giulestenii
ADVERTISEMENT

Rapidul este în doliu. Constantin Jamaischi, fost jucător legendar al giuleștenilor, s-a stins din viaţă în această dimineaţă. Avea 75 de ani. A debutat în fotbal la 15 ani, în Divizia B la Foresta Fălticeni, iar în prima ligă debuta la 16 ani, cu Dinamo Bacău.

Un fost campion al Diviziei A a încetat din viaţă

În Divizia A, a îmbrăcat timp de şapte sezoane tricoul „alb-vişiniu” al Rapidului, cu care a reuşit să câştige primul titlu din istoria clubului, în 1967, şi două Cupe Balcanice. Alte patru ediţii de campionat le-a petrecut la Sportul Studenţesc.

ADVERTISEMENT

Pe când avea 17 ani, a făcut parte din formaţia U-19 a României, alături de care a reuşit, în aprilie 1962, să devină campion european la această categorie de vârstă. Este, de altfel, singurul trofeu internaţional din vitrina FRF.

După ce-a agăţat ghetele în cui, a rămas în fenomen. Vasile Maftei şi Ciprian Tănasă, fălticeneni şi ei, sunt doi jucători care s-au dezvoltat sub îndrumarea lui nea Jami.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare performanţă şi cea mai frumoasă amintire din cariera fostului rapidist a fost titlul câştigat sub comanda lui Valentin Stănescu în 1967: „Am dat un gol de senzaţie cu Steaua în campionat, un şut de pe la 25 de metri. După ultimul meci de la Ploieşti, cu Petrolul, fanii s-au întors pe jos în Bucureşti, iar echipa a mers la o petrecere nemaipomenită la hotelul Nord, cu Ioana Radu la pupitru! Mare suporteră rapidistă!, îşi amintea fostul campion într-un interviu în GSP.

La naţionala mare nu a apucat să joace. A fost convocat de două ori, dar s-a accidentat de fiecare dată cu puţin timp înainte. Putea, în schimb, să ajungă la Juventus Torino, cu care a negociat. A refuzat în cele din urmă oferta italienilor pentru a rămâne aproape de băiatul lui nou-născut. Din păcate, la doar 2 ani şi jumătate, copilul s-a prăpădit.

ADVERTISEMENT

Alţi doi foşti fotbalişti, de 75 de ani, au decedat

Sâmbătă, 16 mai, CFR Cluj anunţa decesul lui Sorin Bretan, fost jucător al grupării din Gruia.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Sorin Bretan! Clubul CFR 1907 Cluj își expiră regretul și profunda tristețe pentru trecerea în neființă a fostului fotbalist al echipei noastre, Sorin Bretan, la vârsta de 75 de ani.

Sorin Bretan a evoluat la CFR Cluj la începutul anilor ‘70 alături de fratele său Marius Bretan, iar în sezonul 1972-1973, cu cei doi frați în teren, echipa noastră încheia campionatul pe locul 5, preciza comunicatul clubului CFR Cluj.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Constantin Radu, cunoscut microbiştilor ca Radu I, a părăsit această lume în ziua de sâmbătă, 16 mai. Fost campion cu FC Argeş în sezonul 1972-1973, el avea to 75 de ani. Anunţul a venit din partea clubului: „fosta glorie a grupării din Trivale a decedat în urma unei boli incurabile cu o evoluție galopantă în ultimele trei luni“.

Dumnezeu să-i odihnească!

ADVERTISEMENT