Life

Doliu în muzica românească. A murit o artistă care a scris istorie în Europa. Adio, Eugenia Șerbănescu

Eugenia Șerbănescu, prima femeie baterist din România și din Europa, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de o rudă foarte apropiată de-a artistei.
19.03.2022 | 16:44
Doliu in muzica romaneasca A murit o artista care a scris istorie in Europa Adio Eugenia Serbanescu
Eugenia Şerbănescu, prima femeie baterist din România, a murit. A făcut parte din trupa Venus. Sursa foto: Televiziunea Română
ADVERTISEMENT

Regretata solistă a devenită celebră drept componentă a trupei Venus, formație care va rămâne în istoria muzicii ca fiind prima trupă din zona rock-ului formată exclusiv din reprezentante ale sexului frumos.

Eugenia Şerbănescu, prima femeie baterist din România, a murit. A făcut parte din trupa Venus

„Soacra mea, un om remarcabil. De o sensibilitate aparte și inima întregii familii. Dumnezeu s-o odihnească! A murit Eugenia Șerbănescu, prima femeie baterist din România și din Europa. 

ADVERTISEMENT

Artist instrumentist de marcă, Eugenia Șerbănescu a făcut parte timp de peste 35 de ani din Orchestra de Cameră și cea Națională a Societății Române de Radiodifuziune. Cu aceste două orchestre a participat la zeci de turnee în străînăte în Europa și în Asia.

În anii 60′ -70′, Eugenia Șerbănescu a fost baterista trupei Venus, prima formațiune muzicală de femei din România și din Europa. Eugenia Șerbănescu, trecută în Eternitate în această dimineață, a fost un reper pentru mediul artistic profesionist”, a scris nora regretatei Eugenia Șerbănescu, Valentina Cojocaru, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Eugenia Șerbănescu din trupa Venus

Eugenia Șerbănescu a făcut parte din grupul Venus, înființat în anul 1964, la București. Din componenţa iniţială au făcut parte Mihaela Surulescu, Nicoleta Păun, Elvira Iancu, Eugenia Tomescu. Ulterior, s-au alăturat grupului Mariana Şoitu şi Liane Birenberg.

Una dintre regulile după care s-a ghidat formația a fost ca toate componentele să fie absolvente de Conservator. În anul 1972 grupul s-a scindat în Venus L (condus de Liane Birenberg) şi Venus N (condus de Nicoleta Păun), cele două trupe activând în paralel.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă Venus N s-a dizolvat în anul 1974, iar în 1978 a apărut o nouă versiune din care făceau parte Nicoleta Păun, Mariana Şoitu, Elvira Iancu, Eugenia Seliman și Gerda Moisescu.

Regretata Eugenia Șerbănescu a făcut parte timp de peste 35 de ani din Orchestra de Cameră şi cea Naţională a Societăţii Române de Radiodifuziune. Cu aceste două orchestre a participat la zeci de turnee în străinătate, în Europa şi în Asia.

ADVERTISEMENT

Formația din care a făcut parte baterista s-a oprit definitiv în anul 1977, când fetele au început să-și întemeieze familii. Eugenia Șerbănescu a fost un reper pentru mediul artistic profesionist.

ADVERTISEMENT