News

Doliu național în Kazahstan. Informații contradictorii despre numărul morților în urma revoltelor înăbușite violent

Zi de doliu național în Kazahstan pentru zecile de persoane ucise în timpul protestelor izbucnite la începutul lunii. Represiunea revoltelor a fost numită de președinte o operațiune antiteroristă.
10.01.2022 | 13:24
Doliu national in Kazahstan Informatii contradictorii despre numarul mortilor in urma revoltelor inabusite violent
ADVERTISEMENT

Protestele care au început săptămâna trecută în Kazahstan s-au răspândit în toată țara, lăsând în urma lor cel puțin 2.000 de răniți, au declarat oficialii guvernamentali. 164 de persoane și-ar fi pierdut viața, potrivit unui anunț al Ministerului Sănătății.

Cel puțin 5.800 de persoane au fost reținute după ce protestele declanșate de o creștere a prețului combustibilului au declanșat o criză politică și l-au determinat pe președinte să ceară ajutor de la Alianța de securitate condusă de Rusia pentru a restabili ordinea.

ADVERTISEMENT

Doliu național în Kazahstan. Informații contradictorii despre numărul morților în urma revoltelor înăbușite violent

Protestele, care au început săptămâna trecută în vestul Kazahstanului și s-au extins la sute de kilometri est, au lăsat și cel mai populat oraș al țării, Almatî, în dezordine.

Duminică, oficialii guvernamentali au spus că haosul s-a „stabilizat treptat” și că mii de oameni au fost reținuți într-o operațiune „antiteroristă”.

ADVERTISEMENT

Kasîm-Jomart Tokaev, președintele Kazahstanului, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică.

”În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”, se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Luni, președintele Vladimir V. Putin al Rusiei, împreună cu liderii altor membri ai Organizației de Securitate a Tratatului Colectiv (CSTO), o alianță a mai multor state foste sovietice, vor discuta prin videoconferință situația din Kazahstan.

Pentru a ajuta la potolirea tulburărilor, alianța a desfășurat aproximativ 2.500 de soldați în țară, inclusiv parașutiști ruși care păzesc „facilități vitale și infrastructură socială”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Zeci de protestatari și unii ofițeri de securitate au fost raportați anterior uciși, iar duminică, Ministerul Sănătății din Kazahstan a anunțat că cel puțin 164 de persoane, inclusiv doi copii, au murit în violențe, 103 dintre aceștia în Almatî.

Dar această cifră a fost pusă sub semnul întrebării mai târziu, când mesajul a fost șters de pe un canal oficial al guvernului kazah de pe Telegram, o aplicație de mesagerie socială.

Ministerul Informațiilor a declarat pentru Orda.kz, un site local de știri, că mesajul a fost postat după o eroare tehnică. Doar 44 de decese au fost confirmate.

Situația din Afganistan, dificil de evaluat. Internetul și telefonia sunt în mare parte oprite

Este dificil de evaluat exact ce se întâmplă în interiorul Kazahstanului, care a fost în mare parte izolat de lumea exterioară.

Principalele sale aeroporturi sunt încă închise sau funcționează la o capacitate limitată, iar serviciile de internet și liniile telefonice sunt în mare parte oprite.

Serviciile de internet au revenit în cel mai mare oraș al Kazahstanului după o întrerupere de cinci zile. Almatî, fosta capitală a țării, era offline de miercuri, pe fondul valului de violențe din țară.

Criza politică s-a declanșat după ce protestele – inițial pașnice – au început în 2 ianuarie din cauza creșterii prețului la combustibili într-un oraș petrolier din vestul Kazahstanului și au cuprins rapid întreaga țară.

Almatî s-a transformat într-o zonă de război, cu principalele clădiri guvernamentale arse și aeroportul luat cu asalt de o mulțime.

Modul brusc în care protestele s-au transformat de la pașnice la haotice a alimentat discuțiile că nemulțumirea publicului față de corupția în creștere din națiunea central-asiatică bogată în petrol ar fi putut fi folosită de diferite facțiuni din cadrul guvernului pentru a lupta între ele.

Guvernul a avansat teoria teroriștilor străini

Duminică, guvernul Kazahstanului a repetat această teorie. „Din păcate, demonstrațiile pașnice din Almatî și alte câteva regiuni au fost deturnate de autori și de grupuri teroriste locale și externe care vorbesc limbi străine”, se arată într-o declarație a unui reprezentant al guvernului, Erzhan Kazykhan, citat de The New York Times.

Kazykhan nu a oferit dovezi care să susțină afirmațiile sale sau să detalieze cine credea guvernul că a organizat grupurile sau care credea că este scopul lor final.

El a adăugat că guvernul nu a luptat împotriva protestatarilor pașnici, ci doar împotriva „mulțimilor violente care comiteau acte nebunești de teroare”.

Sâmbătă, guvernul a declarat că l-a arestat joi pe Karim Masimov, fostul șef al principalei sale agenții de securitate, la o zi după ce președintele Kassîm-Jomart Tokaev l-a demis din funcție în plină criză.

Guvernul a declarat duminică că tulburările se atenuează, inclusiv în Almatî, unele mijloace de transport public circulând din nou conform programului și unele magazine, dintre care multe au fost jefuite, redeschizându-se.

Ministerul de Interne, citat duminică de presa locală, a declarat că estimările inițiale estimează daunele materiale la aproximativ 175 de milioane de euro. Peste 100 de întreprinderi și bănci au fost atacate și jefuite, iar aproximativ 400 de vehicule au fost distruse, a adăugat acesta.

Un calm relativ părea să fi revenit în Almatî, poliția trăgând ocazional focuri în aer pentru a opri oamenii care se apropie de piața centrală a orașului.

ADVERTISEMENT