Fotbal international

Doliu pentru echipa naţională a Braziliei! A murit omul care a desenat legendarele tricouri galbene ale sud-americanilor

17.11.2018 | 11:49
Doliu pentru echipa naţională a Braziliei

Doliu pentru echipa naţională a Braziliei. În ziua în care selecţionata antrenată de Tite a jucat un meci amical cu Uruguay, partidă câştigată de Selecao, scor 1-0, sud-americanii au anunţat decesul lui Aldyr Garcia Schlee. Brazilianul era cunoscut ca omul care a desenat vestitele tricouri galbene ale celei mai galonate naţionale din istoria fotbalului.

Cu o săptămână înainte să împlinească 84 de ani, Aldyr Garcia Schlee s-a stins din viaţă după ce în utimele luni s-a luptat cu o boală necruţătoare. Înaintea meciului Brazilia – Uruguay 1-0, partidă amicală disputată pe stadionul “Emirates” din Londra, jucătorii celor două selecţionate au ţinut un moment de reculegere în memoria fostului jurnalist.

Doliu pentru echipa naţională a Braziliei după dispariţia lui Aldyr Garcia Schlee

Echipa naţională a Braziliei a îmbrăcat hainele de doliu după decesul lui Aldyr Garcia Schlee. Fostul jurnalist este cel care a creat design-ul tricourilor pe care le-au purtat, de-a lungul timpului, Pele, Ronaldo, Ronaldinho sau Neymar. După Campionatul Mondial din 1950, când Brazilia a pierdut trofeul chiar pe teren propriu în faţa Uruguayului, oficialii federaţiei sud-americane au luat decizia ca selecţionata să-şi schimbe tricourile. Imediat a fost lansat un concurs la care s-a înscris şi Aldyr Garcia Schlee.

În 1953, Aldyr Garcia Schlee, care avea 18 ani pe atunci şi lucra ca ilustrator pentru un ziar provincial din Rio Grande do Sul, a câştigat concursul. Modelul propus de acesta, după aproape 100 de încercări nereuşite, a fost imediat adoptat de selecţionata Braziliei. “La un moment dat am realizat că tricoul trebuie să fie galben. Se potrivea de minune cu şorturile albastre şi jambierele albe”, a declarat Aldyr Garcia Schlee peste ani. Noul echipament a fost folosit la Campionatul Mondial din 1954, însă brazilienii au părăsit din nou competiţia fără să câştige trofeul. “Am crezut că vor înlocui echipamentul după ce Brazilia a fost eliminată”. Peste patru, sud-americanii au câştigat Mondialul din Suedia, iar tricourile galbene au devenit cunoscute în întreaga lume.

Doliu pentru echipa naţională a Braziliei după decesul lui Aldyr Garcia Schlee
Doliu pentru echipa naţională a Braziliei după decesul lui Aldyr Garcia Schlee