Life

Doliu în lumea teatrului românesc. Regizorul Lucian Giurchescu a murit la vârsta de 91 de ani

Este doliu în lumea teatrului românesc. Regizorul Lucian Giurchescu s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. A fost director al Teatrului de Comedie timp de 14 ani.
10.01.2022 | 15:34
Doliu in lumea teatrului romanesc Regizorul Lucian Giurchescu a murit la varsta de 91 de ani
ADVERTISEMENT

Regizorul Lucian Giurchescu, fost director al Teatrului de Comedie, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Este doliu în lumea teatrului românesc.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Teatrului de Comedie luni, 10 ianuarie. Lucian Giurchescu a făcut parte din echipa Teatrului de Comedie din anul 1961, atunci când a fost înființat.

ADVERTISEMENT

Regizorul Lucian Giurchescu s-a născut în Petroșani, pe 15 iunie 1930. A absolvit Regie teatru la Institutul de Teatru din Bucureşti în anul 1953.

A murit regizorul Lucian Giurchescu, fost director al Teatrului de Comedie, la 91 de ani

Regretatul regizor a avut realizări remarcabile atât în România, cât și peste hotare. A fost director al Teatrului de Comedie timp de 14 ani, în perioadele 1969 – 1979 și 1990 – 1994.

ADVERTISEMENT

A intrat în echipa teatrului din 1961, atunci când s-a înființat instituția. În același an a regizat spectacolul “Burghezul gentilom” de Moliere, cu Grigore Vasiliu Birlic în rolul principal.

“Anunţăm cu regret încetarea din viaţă a omului de teatru Lucian Giurchescu.

Regizor cu realizări impresionante, premiate şi aplaudate atât în România, cât şi în străinătate, Lucian Giurchescu a condus Teatrul de Comedie timp de 14 ani (între 1969 – 1979, 1990 – 1994), păstrând şi amplificând succesul primilor ani, marcaţi de directoratul lui Radu Beligan”, a anunţat, luni, Teatrul de Comedie, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Lucian Giurchescu a regizat și spectacolul “Rinocerii” de Eugen Ionescu. Acest spectacol a fost elogiat chiar de autor cu ocazia reprezentaţiei de la Festivalul Teatrului Naţiunilor din Paris (1965), potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Teatrului de Comedie.

Printre spectacolele pe care le-a regizat de-a lungul carierei se numără și “Primul om în Cosmos” (Victor Bârlădeanu, 1961), “Svejk în al doilea război mondial” (Bertolt Brecht, 1962), “Fizicienii” (Fr. Durenmatt, 1965), “Un Hamlet de provincie” (Platonov, 1967), “O noapte furtunoasă” (I.L. Caragiale, 1974) și “Trei surori” (A. P. Cehov 1975).

ADVERTISEMENT

A mai regizat și o altă piesă notabilă a lui Eugen Ionescu, și anume “Ucigaş fără simbrie” (1968).

Lucian Giurchescu a colaborat și cu Teatrul Național București, Teatrul Bulandra, Teatrul Giuleşti, Teatru Nottara, Teatrul Giuleşti și cu Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, potrivit biografiei sale.

În 2006 i-a fost conferit, “în semn de apreciere pentru întreaga activitate culturală desfăşurată”, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

UNITER i-a acordat regizorului Lucian Giurchescu premiul pentru întreaga activitate, în anul 2007.

ADVERTISEMENT