Domeniul care i-a consolidat României poziția de exportator la nivelul Uniunii Europene. Calitatea produselor care ajung peste hotare este foarte apreciată de către străini.
În ultimii ani, agricultura din România a înregistrat o dezvoltare semnificativă. Acest lucru se reflectă în cantitatea de produse pe care le exportăm, dar și în calitatea lor.
Potrivit datelor furnizare de Eurostat, România este principalul exportator de porumb de la nivelul Uniunii Europene. Evoluția sa nu se va opri aici.
Potrivit Guvernului, până în 2027, România va avea 2.7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală. În prezent, țara noastră se poată lăuda cu 1.4 milioane de hectare irigate în sistemul național de irigații.
Atingerea cifrei de 2.7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală este un obiectiv ambițios pentru Guvern. Pentru realizarea sa, este nevoie de 400 de milioane de euro garantate de Programul Național Strategic pentru organizațiile de udători și de 1.5 miliarde de euro, investiție gestionată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
”Anul acesta, sistemul de irigaţii din România se va extinde. România a devenit principalul exportator de porumb în Uniunea Europeană. Este pe primul loc în anul 2024 şi bineînţeles am ajuns la 1,4 milioane de hectare irigate în sistemul naţional de irigaţii. Planul nostru, al Guvernului, este ca până în 2027 să ajungem la cele 2,7 milioane de hectare.”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit stiripesurse.ro.
Îmbunătățirea sistemului de irigații este un obiectiv primordial. În acest sens, marți, 11 februarie 2025, ministrul Agriculturii a avut o întâlnire cu Mircea Fechet și Sebastian Burduja. Cei trei miniștri au discutat despre procedurile de obținerea a avizelor eliberate de instituțiile centrale, dar și de aspectele ce pot fi îmbunătățite anul acesta în domeniul irigațiilor.
În 2022, România se afla pe locul 2 la capitolul export de porumb la nivelul Uniunii Europene. În urmă cu trei ani, țara noastră trimitea peste hotare 202.833 tone de porumb.
Înainte ca România să devină principalul exportator de porumb la nivelul Uniunii Europene, primul loc a fost ocupat de Polonia. Comparativ cu România, în 2022, Polonia exporta 218.554 tone de porumb.
Anul trecut, în 2024, România a înregistrat o adevărată performanță în plin sezon agricol. În intervalul 1-14 iulie 2024, România a exportat 286.450 tone de grâu moale, fiind cel mai mare exportator din Uniunea Europeană al acestei cereale.