News

Domeniul din România unde sunt salarii ca în țările puternic dezvoltate din Europa. Investițiile record au creat sute de mii de locuri de muncă

Deși pare greu de crezut, în România există domeniul de activitate unde se oferă salarii ca în țările din Europa occidentală. Sute de mii de locuri de muncă apărute.
02.06.2024 | 10:24
Domeniul din Romania unde sunt salarii ca in tarile puternic dezvoltate din Europa Investitiile record au creat sute de mii de locuri de munca
Care e domeniul din România unde se oferă salarii ca în țările din Europa de vest. Sute de mii de locuri de muncă disponibile. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e domeniul de activitate din România unde angajații primesc salarii similare celor oferite în țările cu economii puternice din Europa. Sunt sute de mii de locuri de muncă, însă există și o problemă.

Care e domeniul din România unde se oferă salarii ca în țările din Europa de vest. Sute de mii de locuri de muncă disponibile

Peste tot în țară există foarte multe șantiere unde se ridică fel și fel de construcții. Acest sector al construcțiilor oferă salarii ca în Vest. Paradoxal, deficitul de muncitori, în special calificaţi, este unul uriaş.

ADVERTISEMENT

Patronatele spun că ar fi nevoie de 250.000 de oameni. Pentru a atenua această mare problemă, firmele din construcții vor să accelereze digitalizarea şi cer autorităților să lanseze cât mai multe programe de calificare.

Această criză de muncitori în construcții este o problemă cu care se confruntă tot mai multe companii din România. Un studiul realizat în 2023 arăta că doar 11% dintre firmele de construcții au personalul necesar pentru a desfășura activitățile lor în mod eficient. Majoritatea antreprenorilor din domeniul construcțiilor spun că se confruntă cu o lipsă severă de personal.

ADVERTISEMENT

”Este un deficit foarte mare al forței de muncă, mai ales al forţei de muncă calificate. Se poate vedea acest lucru în salariile care se dau în România care de cele mai multe ori depășesc salariile din Occident.

Dacă discutăm de ingineri, de tehnicieni, salariile noastre sunt la cel putin același nivel cu cele din Occident”, spune Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

În România, în domeniul construcțiilor, salariul minim net pleacă de 3.200 de lei, cu peste 1.000 de lei mai mult decât salariul minim general pe țară. Venitul mediu este de 5.000 de lei. Salariile pot crește în funcție de grad. Astfel, diriginţii de șantier iau în mână 7.000 de lei net iar inginerii de instalații, 6.000 de lei.

Deficitul forței de muncă poate fi rezolvat prin digitalizare

Pentru a compensa lipsa muncitorilor calificaţi, firmele pariază acum pe digitalizare. Un rol important o au universităţile din țară, care pregătesc deja specialişti.

ADVERTISEMENT

“De peste 10 ani, tot ce ţine de partea de proiectare se generază digital. Acum, Building Information Modeling duce din zona de proiectare, în zona de execuţie, mentenanţă şi post utilizare toate aceste instrumente digitale pe o platforma care e colaborativă, intre ingineri, arhitecti, ingineri de instalaţii. Noi am creat un program de master care se refera la digitalizare”, a declarat Radu Văcăreanu, rectorul UTCB.

ADVERTISEMENT
Tags: