Care este domeniul de activitate unde România începe să producă pe bandă rulantă. Produsele românești au mare căutare la export. Cetățenii din Polonia și Ungaria sunt înnebuniți să le consume.
În 2024, exporturile României sunt prognozate să atingă pragul psihologic de 100 de miliarde de euro. Numai în prima jumătate din acest an, exporturile au trecut deja de 38 de miliarde de euro. Estimările indică o posibilă creștere până la 50 de miliarde de euro la finalul primului semestru.
O ramură a agriculturii, mai exact horticultura, s-a remarcat în această vară cu exporturi importante. Recent, cinci producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape un milion de euro. S-a întâmplat în doar două luni: iunie și iulie.
Un total de 176 tone de afine şi aproximativ o jumătate de tonă de zmeură produse în România au fost exportate către magazinele retailerului Lidl din Ungaria şi Polonia, anunță Observator News.
De-a lungul acestui an, retailerul a colaborat cu peste 450 de producători locali de fructe şi legume autohtone, din toate regiunile țării. Lanțul de magazine a avut un total de aproape 70.000 de tone de fructe și legume românești în magazinele proprii.
Per total, în 2024, produsele românești au luat drumul următoarele state: Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria. Mașinile și echipamentele de transport reprezintă 47,1% din totalul exporturilor, iar alte produse manufacturate 29,6%.
Ca punct de destinație, peste 70% din exporturi au fost direcționate către statele membre ale Uniunii Europene (UE), însumând 28 miliarde de euro pentru schimburile intra-UE.
Țara noastră a exportat și în afara blocului comunitar. E vorba de bunuri și servicii în valoare de 10,537 miliarde de euro. Specialiștii financiar remarcă adaptarea economiei românești la provocările recente, inclusiv inflația ridicată, cea mai mare din UE în acest an, și modificările fiscale.
De notat că perspectivele exporturilor românești depind în continuare de evoluția economiilor principalelor țări partenere din UE, cum ar fi Germania, Italia și Franța, scrie România Liberă.