News

Dominic Fritz: “O bandă de simpatizanți AUR a pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei “. Cum răspunde George Simion

Dominic Fritz a anunțat pe Facebook că un grup format din susținători AUR și ai Noii Drepte au intrat în clădirea primăriei pe care o conduce. George Simion susține că nu au avut loc violențe.
14.01.2022 | 21:03
Dominic Fritz O banda de simpatizanti AUR a patruns in mod ilegal in sediul Primariei  Cum raspunde George Simion
ADVERTISEMENT

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a acuzat într-o postare pe Facebook că un grup de susținători AUR și ai organizației de Mehedinți a Noii Drepte au intrat în primărie.

După cum explică Dominic Fritz și după cum apare în imaginile publicate pe internet chiar de membrii AUR, grupul care a intrat în Primăria Timișoara a fost condus de unul dintre co-președinții formațiunii, George Simion.

ADVERTISEMENT

“Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituţie şi printre timişorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie. Este inadmisibil că Jandarmeria şi Poliţia Locală au asistat impotente la acest act violent”, a notat Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

În continuarea mesajului său, Fritz a lansat un atac la adresa celor care au intrat în clădirea primăriei și a explicat că actul acestora nu poate fi înțeles prin prisma dreptului la liberă exprimare.

ADVERTISEMENT

Primarul Timișoarei este de părere că “asaltul bandelor lui George Simion asupra instituţiilor democratice ale statului, prin tupeu şi intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare şi ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen”.

În urma incidentelor, Dominic Fritz a solicitat polițiștilor să investigheze situația, să îi identifice pe cei implicați și să administreze sancțiunile care s-ar impune. În plus, el a mai anunțat deschiderea unei anchete la Poliția Locală pentru a afla de ce manifestanții au putut intra în clădirea primăriei.

ADVERTISEMENT

“Un lucru să fie clar: pe mine nu mă intimidează aceste violenţe anti-democratice. Doar îmi întăresc convingerea că trebuie să luptăm, mai mult decât oricând, pentru valorile noastre. Timişoara este şi va rămâne un oraş al respectului şi bunului simţ, multicultural şi deschis, unde xenofobia şi violenţa anarhică nu au ce căuta”, a mai adăugat primarul.

Din imaginile postate pe internet de membrii AUR se poate vedea cum manifestanții scandează împotriva primarului Fritz și cum poartă discuții în contradictoriu cu cei care vor să îi legitimeze.

ADVERTISEMENT

Cum a răspuns George Simion?

La scurt timp după postarea primarului Fritz a venit și răspunsul lui George Simion. Acesta a respins acuzațiile aduse de primarul Timișoarei și a negat orice legătură cu Noua Dreaptă.

George Simion a mai adăugat că este de părere că poziția lui Dominic Fritz este asemănătoare celei adoptate în trecut de Ion Iliescu și Klaus Iohannis. În plus, co-președintele AUR a susținut că nu s-au produs violențe la manifestația de vineri.

Simion a oferit o descriere proprie a evenimentelor care au avut loc vineri, 14 ianuarie. El spune că, după ce manifestanții au intrat în clădire, abia la etajul 1 a stat cineva de vorbă ei.

“De abia la etajul 1 a venit un om care nu s-a recomandat şi aflăm din postarea domnului Fritz că ar fi managerul oraşului, şi am cerut ceea ce voiam de la început, o audienţă pentru Ioan Bânciu, a cărei soţie a fost ucisă de dictatura lui Ceauşescu, care de o lună şi jumătate nu este primit în audienţă, nici de primari sau de un viceprimar”, a mai adăugat Fritz.

Cum a răspuns Jandarmeria?

Jandarmeria Română a  transmis un comunicat de presă în care a oferit un scurt istoric al evenimentelor din primăria Timișoara, în care susține că polițiștii locali au fost cei care au permis manifestanților accesul în clădire.

De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi afirmă că nu are atribuții în interiorul primăriei și că un echipaj din zonă a intervenit pentru a asigura ordinea publică. În plus, oficialii instituției au anunțat că urmează aplicarea unor contravenții pentru nefolosirea măștilor și pentru tulburarea liniștii publice.

ADVERTISEMENT