Fotbal international

Croaţia îl are pe Spiderman! Dominik Livakovic, erou şi în sfertul cu Brazilia. E la al patrulea penalty apărat la CM 2022

Dominik Livakovic este eroul Croaţiei, după ce a fost decisiv la loviturile de departajare din meciurile cu Japonia şi Brazilia.
09.12.2022 | 20:10
Croatia il are pe Spiderman Dominik Livakovic erou si in sfertul cu Brazilia E la al patrulea penalty aparat la CM 2022
Dominik Livakovic, erou din nou pentru Croaţia la loviturile de departajare
ADVERTISEMENT
09-12-2022
18:05

Dominik Livakovic, decisiv şi în meciul Croaţia - Brazilia

Dominik Livakovic a fost din nou eroul Croaţiei şi a avut o contribuţie decisivă în calificarea selecţionatei lui Zlatko Dalic în semifinalele Campionatului Mondial 2022. Croaţii au împins meciul în prelungiri, după 0-0 în 90 de minute cu Brazilia, şi au fost la un pas de eliminare. Neymar a deschis scorul în minutul 105+1, dar Bruno Petkovic a înscris cu trei minute înainte de finalul prelungirilor.

La loviturile de departajare, croaţii au bătut primii şi Nikola Vlasic l-a învins pe Alisson. A urmat un nou moment de magie al lui Dominik Livakovic, care a parat şutul lui Rodrygo. Portarul croat era la al patrulea penalty apărat, după ce în meciul cu Japonia a reuşit să salveze Croaţia de trei ori de la 11 metri. Lovro Majer, Luka Modric, Casemiro şi Pedro au transformat perfect în următoarele două serii.

În a patra serie, Mislav Orsic a executat bine, iar Marquinhos nu avea voie să rateze. Fundaşul brazilian a lovit bara şi Croaţia s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial 2022, unde o aşteaptă pe câştigătoarea meciului dintre Croaţia şi Argentina.

Croaţia s-a calificat în sferturile de finală de la Campionatul Mondial 2022, după 1-1 (3-1 la loviturile de departajare) cu Japonia. Dominik Livakovic a făcut minuni în poarta croaţilor şi a salvat trei penalty-uri ale niponilor.

Dominik Livakovic, eroul Croaţiei la loviturile de departajare. I-a calificat pe croaţi în sferturile Campionatului Mondial 2022

După 1-1 la finalul celor 120 de minute, Croaţia şi Japonia au ajuns să se dueleze la loviturile de departajare pentru a tranşa calificarea în sferturile de finală de la Campionatul Mondial 2022. A fost momentul în care Dominik Kivakovic a ieşit în evidenţă.

ADVERTISEMENT

Portarul Croaţiei a parat loviturile executate de Takumi Minamino, Kaoru Mitoma şi Maya Yoshida, iar selecţionata lui Zlatko Dalic s-a calificat în sferturile de finală de la Campionatul Mondial 2022.

Pentru cele trei lovituri salvate, Dominik Livakovic a primit premiul de omul meciului Croaţia – Japonia. În sferturile de finală, croaţii ar urma să întâlnească echipa care va câştiga duelul dintre Brazilia şi Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Dominik Livakovic a blocat drumul lui CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor

În sezonul 2020-2021, în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, Dominik Livakovic a barat drumul lui CFR Cluj. Atunci, campioana României a întâlnit-o pe Dinamo Zagreb, iar meciul s-a jucat într-o singură manşă, după ce programul competiţional fusese dat peste cap de pandemia de COVID-19.

Prima victimă a lui Dominik Livakovic a fost Ciprian Deac. În minutul 52, când croaţii conduceau cu 1-0, CFR Cluj a primit o lovitură de la 11 metri, iar portarul croat a parat execuţia vedetei ardelenilor, ca apoi să-l blocheze şi pe Damjan Djokovic, care urmărise mingea respinsă.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj a împins meciul în prelungiri, după golul marcat, în minutul 90+3, de Gabriel Debeljuh. La finalul celor 120 de minute, scorul a rămas egal, 2-2, şi calificarea în turul 3 preliminar a fost decisă la loviturile de departajare.

După primele patru serii, toţi jucătorii reuşiseră să puncteze, iar Amer Gojak a fost primul care a ratat. Faţă în faţă cu Dominik Livakovic, Cătălin Golofca putea aduce calificarea, însă execuţia acestuia a fost parată de portarul croat. Până la urmă, Dinamo Zagreb s-a impus, după ce Kevin Boli a şutat peste poartă.

ADVERTISEMENT

Este fiul unui fost secretar de stat croat. Înrudit cu Josip Skoblar, fostul mare atacant iugoslav

Zdravko Livakovic, tatăl lui Dominik, este inginer constructor şi a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Maritime, Transporturilor și Infrastructurii, în timpul mandatului lui Božidar Kalmeta, între 2003 şi 2011.

Manuela Skoblar, mama portarului, este verişoara lui Josip Skoblar, fost internaţional iugoslav în perioada 1961-1967 şi jucător la OFK Belgrad, Hannover 96, Marseille şi Rijeka. În timpul Campionatului Mondial 2018, mama jucătorului croat, care l-a susţinut din tribune, a fost numită drept “cea mai frumoasă mamă a unui fotbalist de la turneul final din Rusia”.

Dominik Livakovic este un produs al academiei lui NK Zagreb, iar în 2015, la 20 de ani, a fost transferat de Dinamo Zagreb, echipă pentru care evoluează şi în prezent. Cu 37 de selecţii în naţionala Croaţiei, portarul a fost în lotul lui Zlatko Dalic, la Campionatul Mondial 2018, când echipa a pierdut finala cu Franţa, scor 2-4, dar a fost rezervă neutilizată în toate partidele.

  • 8.500.000 de euro este cota lui Dominik Livakovic
  • 14 penalty-uri salvase Dominik Livakovic până la CM 2022
ADVERTISEMENT
Tags: