Fotbal international

Dominik Szoboszlai, 20 de ani, a dus Ungaria la EURO! Cotă 25 de milioane! Ianis Hagi, doar 4,5!

13.11.2020 | 22:02
Dominik Szoboszlai 20 de ani a dus Ungaria la EURO Cota 25 de milioane Ianis Hagi doar 45
ADVERTISEMENT

Ungaria s-a calificat la Euro 2020 după ce a eliminat naționala Islandei prin golul lui Dominik Szoboszlai. În vârstă de 20 de ani, mijlocașul lui RB Salzburg a fost eroul maghiarilor, înscriind în prelungiri. 

Szoboszlai este unul dintre cei mai valoroși tineri fotbaliști din Europa și are o cotă de piață de 25 de milioane de euro. Maghiarul este dorit de formații puternice din Europa.

ADVERTISEMENT

Mijlocașul ungurilor are o cotă de piață de peste cinci ori mai mare decât cea a lui Ianis Hagi! De altfel, Szoboszlai valorează mai mult decât întregul lot al naționalei U21 a României.

Dominik Szoboszlai, 20 de ani și 25 de milioane de euro! Îl vrea Real Madrid

Născut în 25 octombrie 2000, mijlocașul Dominik Szoboszlai a devenit eroul națiunii maghiare după ce a marcat golul de 2-1 cu Islanda, reușită care îi duce pe unguri la Euro 2020. Victoria maghiarilor a venit chiar în fața echipei care a eliminat România în semifinala barajului pentru turneul final. Din cauza eliminării, România va trebui să se mulțumească doar cu trei meciuri de duzină pe care Arena Națională le va găzdui la Euro 2020 și cu o optime care arată ceva mai bine, în principiu.

ADVERTISEMENT

Cotat la 25 de milioane de euro, conform Transfermarkt, și titular la RB Salzburg, campioana ultimelor șapte ediții ale primei ligi din Austria, dar și lider la zi, Szoboszlai a ajuns să joace în Austria încă din 2017, când a fost adus de clubul din Salzburg pentru 500.000 de euro de la juniorii lui Videoton. Calitățile mijlocașului i-au impresionat pe reprezentanții clubului care l-a împins către fotbalul mare și pe Erling Haaland, norvegianul care face acum senzație la Borussia Dortmund. După o jumătate de sezon petrecută la FC Liefering, în 2017, Szoboszlai a revenit la RB Salzburg și este de atunci titular de drept la austrieci. Între timp, el a fost nominalizat și pentru trofeul de Golden Boy.

În acest sezon din Bundesliga austriacă, ungurul a marcat un gol și a oferit șase pase decisive în cele șapte etape care s-au scurs din campionat. Și în grupele UEFA Champions League, RB Salzburg s-a bazat pe tânărul în vârstă de 20 de ani, care nu a dezamăgit. În calificări, el a jucat de două ori și a marcat tot atâtea goluri, în vreme ce în grupe are două reușite în trei partide. Szoboszlai a marcat inclusiv pe terenul lui Atletico Madrid, egalând la unu pentru echipa sa într-o partidă disputată în data de 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

Evoluțiile excelente ale mijlocașului maghiar au atras atenția marilor cluburi europene, care ar dori să îl transfere. Spaniolii de la AS anunță că Real Madrid este foarte interesată de Szoboszlai, dorind să îl aducă pentru a-l înlocui pe Isco, cel căruia i se caută echipă. „Galacticii” speră să obțină 30 de milioane de euro de pe urma mijlocașului spaniol, sumă suficientă pentru a-l aduce pe maghiar pe Bernabeu. Ei ar vrea ca Szoboszlai să îi calce pe urme lui Ferenc Puskas, ungurul care este o adevărată legendă pentru Los Blancos.

Argumentele madrilenilor pentru o astfel de mutare ar fi reprezentate de faptul că găsesc în mijlocașul stânga maghiar un fotbalist extrem de creativ, capabil să joace și în spatele vârfului, dar și ca aripă stânga. Jucător de picior drept, Szoboszlai poate să șuteze și de la distanță și este extrem de versatil. El este văzut de Real Madrid drept o rețetă senzațională, deoarece vine cu o vârstă foarte bună și un preț excelent. Numai că „galacticii” vor avea de înfruntat o concurență puternică pe piața transferurilor.

ADVERTISEMENT

Dominik Szoboszlai ar fi atras atenția și marilor cluburi din Premier League. Liverpool l-ar vrea în locul lui Gini Wijnaldum, al cărui contract expiră în vara anului viitor și care ar putea pleca la FC Barcelona. Și Arsenal îl dorește pe maghiar, datorită admirației uriașe pe care managerul Mikel Arteta o are pentru mijlocașul lui Salzburg. De asemenea, AC Milan s-a interesat de el, dar o candidată surpriză pentru un transfer ar fi RB Leipzig. Echipa care a ajuns până în semifinalele ediției trecute de Champions League ar putea avea chiar prioritate la transferul maghiarului, având în vedere că este deținută de consorțiul Red Bull, la fel ca Salzburg.

Eroul maghiarilor, peste tot lotul nostru U21 și cu 20,5 milioane de euro mai scump decât „perla” Ianis Hagi!

Dacă maghiarii se pot lăuda cu un fotbalist cotat la 25 de milioane de euro, capabil să își „scoată” colegii într-un moment atât de critic, precum barajul pentru Campionatul European, România încă așteaptă explozia unor fotbaliști care nu oferă nici măcar o parte din randamentul scontat. La doar 20 de ani, Szoboszlai și-a calificat echipa și dă goluri în UEFA Champions League, în vreme ce Ianis Hagi a ajuns la 21 de ani să fie rezervă la Rangers și retrogradat” la naționala U21 a României, sub pretextul solicitării exprese a lui Adrian Mutu.

La fel ca Ianis, și Dominik este fiul unui fost fotbalist. Zsolt Szoboszlai, tatăl eroului maghiarilor, nu a fost însă un jucător care să evolueze la un nivel foarte ridicat. El a jucat exclusiv în Ungaria, ca atacant, și s-a retras în 2012, pe când avea 37 de ani. Spre deosebire de Gheorghe Hagi, Szoboszlai nu i-a lăsat fiului său de dus o grea moștenire, însă Dominik are toate șansele să ajungă unul dintre marii fotbaliști ai Europei.

Mijlocașul care evoluează pentru RB Salzburg are o cotă de piață nu doar cu mult peste cea a lui Ianis Hagi, ci peste întregul lot de tineret al României! Conform Transfermarkt, trupa alcătuită de Adrian Mutu înaintea duelului cu Danemarca, decisiv pentru calificarea la Euro 2021, valorează doar 18.480.000 de euro, cu Ianis Hagi vârf de lance, urmat de Darius Olaru, cotat la 1.600.000 de euro. Doar Radu Boboc și Virgil Ghiță mai au o cotă de peste 1.000.000 de euro, în timp ce absolut toți ceilalți fotbaliști valorează câteva sute de mii. Alți fotbaliști români considerate adevărate „diamante” sunt Florinel Coman (22 de ani, cotat la 5,5 milioane de euro) și Dennis Man (22 de ani, cotat la 5 milioane de euro). Ambii evoluează pentru FCSB, în Liga 1 și Cupa României, fără tangențe cu UEFA Champions League.

  • 25.000.000 de euro este cota de piață a lui Dominik Szoboszlai, conform transfermarkt
  • 4.500.000 de euro este cota de piață a lui Ianis Hagi, conform transfermarkt

„România, în momentul de față, are două lucruri în care trebuie să investească. Are mijlocași și atacanți de top mondial, nu avem linia defensivă, unde trebuie să găsim. Nu zic că nu există, dar trebuie să-i găsim. De la mijloc în sus, putem să dormim liniștiți, avem resurse de nivel mondial, nu european. La linia de jos trebuie să căutăm”, spunea recent Gheorghe Hagi. Din nefericire, atacanții și mijlocașii „de top mondial” ai României vor urmări doar la televizor și Campionatul European din 2020, în vreme ce ungurii, cu Dominik Szoboszlai în frunte, vor avea ocazia să joace chiar la Budapesta cu Portugalia și Franța, înainte de a se deplasa la Munchen pentru duelul cu Germania.

  • 3 goluri și 11 selecții la naționala Ungariei are Dominik Szoboszlai
  • 1 pasă de gol și 14 selecții la naționala României are Ianis Hagi

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,69 este cota pentru ”șansă dublă 1X” la meciul România-Norvegia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: