Domnitorul care a reușit performanța de a urca pe tronul Țării Românești de șase ori și pe cel al Moldovei de patru ori. Adevărul despre sfârșitul său din 1769 rămâne învăluit în mister.
Constantin Mavrocordat, născut la Constantinopol în 1711, a intrat în istorie ca un domnitor excepțional. El a condus de mai multe ori atât Țara Românească, cât și Moldova, ceea ce i-a dat șansa să facă multe schimbări bune. A ajutat țăranii să fie liberi, i-a taxat pe bogați și a încurajat educația.
Cariera sa politică a început în 1730, după moartea tatălui său, când a fost ales domn al Țării Românești de boieri. Din păcate, această primă domnie a fost una scurtă. În anii următori, a alternat între tronurile celor două țări, adaptându-se la jocurile de putere ale vremii.
Reformele sale progresiste au fost influențate de ideile filosofice ale secolului XVIII, potrivit adevarul.ro. Printre cele mai notabile realizări se numără desființarea șerbiei în Moldova în 1749, o măsură revoluționară pentru acea epocă.
În ambele principate, Mavrocordat a implementat reforme fiscale importante. A eliminat taxe precum “văcăritul” și “pogonăritul”, introducând în schimb un sistem de impozitare bazat pe avere, plătibil în „sferturi”, patru rate anuale.
O altă reformă importantă a fost desființarea rumâniei/veciniei, ceea ce le-a permis țăranilor să-și cumpere libertatea de la stăpâni. Aceasta le-a dat dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, plătind 10 taleri boierului pentru răscumpărarea libertății.
Administrativ, a numit ispravnici cu atribuții extinse în fiecare județ. În urma războiului ruso-turco-austriac (1736-1739), a obținut reunirea Olteniei cu Țara Românească prin Tratatul de la Belgrad.
În Moldova, domnitorul Mavrocordat s-a concentrat și pe aspecte culturale și educaționale. A încurajat alfabetizarea preoților, a promovat tipărirea de cărți bisericești în limba română și a cerut rapoarte anuale de la conducătorii mănăstirilor.
Circumstanțele morții sale în 1769 rămân controversate. Unele surse susțin că a fost ucis de un soldat rus după ce a fost capturat la Galați. Altele afirmă că a murit în capitivitate la Iași, îmbolnăvindu-se pe drum, din cauza vremii foarte reci (potrivit cronicarului Enache Kogălniceanu). Cert este că a fost înmormântat la Iași cu onorurile cuvenite unui domnitor, pe 23 noiembrie 1769.
Deși nu știm exact cum a murit, știm că a lăsat în urmă o țară mai bine organizată și mai modernă. Chiar și după atâția ani, domnitorul Constantin Mavrocordat este amintit ca un conducăror care a vrut să îmbunătățească viața oamenilor și să aducă progres în țările pe care le-a condus.