Domnitorul român care a reușit să bage spaima în otomani. S-a bătut cu adversarii turci de 20 de ori și a fost considerat un adevărat erou. La finalul vieții sale, a murit decapitat.
În istoria României au existat multe personaje al căror parcurs a fost de-a dreptul fascinant. Printre ele se numără și Radu cel Tânăr. Cunoscut și sub numele de Radu al V-lea, acesta a fost considerat de către contemporanii săi un adevărat erou.
Radu cel Tânăr nu a avut o domnie semnificativă, însă, faptele sale l-au făcut să rămână în istorie. Este cunoscut pentru calitățile sale de strateg și de războinic, iar faptul că s-a bătut de 20 de ori cu turcii spune cât de mult și-a dorit să apere țara de inamici.
În secolul al XVI-lea, Principatele Române se aflau sub presiune otomană. În Moldova, stabilitatea și liniștea erau asigurate de Ștefan cel Mare și de fiul lui legitim, Bogdan al III-lea. În schimb, în Țara Românească, timp de aproape 100 de ani, situația a fost caracterizată de haos.
După moartea lui Mircea cel Bătrân, în Țara Românească a apărut instabilitatea. Domniile erau scurte, se purtau multe lupte pentru tron și, până în secolul al XVI-lea, legile erau făcute de către otomani. Cât timp Țara Românească a fost supusă Imperiului Otoman, principiul adoptat de către cei mai mulți domnitori a fost ”capul plecat sabia nu-l taie”.
La un moment dat, în contextul instabilității, pe tronul Țării Românești ajunge așa zisul ”copil din flori” al lui Radu al IV-lea cel Mare. A fost numit Radu de la Afumați, iar domnia sa a fost una fragmentară și deloc sigură.
Chiar dacă domnia sa nu a fost una măreață, prin faptele sale, Radu de la Afumați a reușit să rămână în istorie. Este cunoscut pentru numeroasele sale lupte împotriva otomanilor și pentru curajul său.
Radu de la Afumați a pierdut războiul, însă, a câștigat mai mult de atât. Curajosul războinic a ieșit învingător din bătăliile mai mici, fapt ce i-a consolidat poziția de luptător anti-otoman.
Radu de la Afumați a fost fiul lui Radu cel Mare. S-a făcut remarcat datorită politicii sale anti-otomane, politică pe care a pus-o în aplicare în 1522, atunci când a ajuns pe tronul Țării Românești.
Potrivit istoriei, Radu de la Afumați a purtat 20 de bătălii împotriva turcilor, însă, pentru a-și păstra tronul, a fost nevoit să accepte suzeranitatea otomană. Ba mai mult, pentru a-și consolida poziția politică de la acea vreme, Radu de la Afumați a decis să o ia de soție pe Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab. Astfel, s-a asigurat că o mare parte din boierime îl va susține.
Cele care i-au adus sfârșitul lui Radu de la Afumați au fost conflictele interne. Acesta a fost trădat de boierii rivali, iar în 1529, a fost ucis în biserica Cetățuia din Râmnicul Vâlcea. Uciderea sa a avut loc chiar în fața altarului, iar gestul a fost considerat o dovadă supremă de cruzime.