Life

Domnitorul român care a renunțat la tron pentru o femeie. El avea 60 de ani, ea doar 24

Conducătorul român care a abdicat pentru o doamnă. El avea 60 de ani când s-a îndrăgostit de o tânără de numai 24 de ani.
15.06.2023 | 08:18
Domnitorul roman care a renuntat la tron pentru o femeie El avea 60 de ani ea doar 24
Conducătorul român care a abdicat pentru o doamnă. El avea 60 de ani când s-a îndrăgostit de o tânără de numai 24 de ani. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Domnitorul român care a renunțat la tron pentru o femeie. El avea 60 de ani, ea doar 24. Care au fost, de fapt, motivele pe care le-a invocat acesta pentru a se căsători cu aleasa inimii sale, care i-a dăruit și un copil.

Conducătorul român care a abdicat pentru o doamnă. El avea 60 de ani când s-a îndrăgostit de o tânără de numai 24 de ani

Conducătorul român care a abdicat pentru o doamnă se numește Petru al VI-lea Șchiopul. A condus Moldova de 4 ori, cu mici pauze, fiind vorba de un record pe care nu l-a depășit nimeni în istoria Principatelor Române.

ADVERTISEMENT

Prima domnie a avut loc în perioada 11 iunie 1574 – 18 noiembrie 1577, după ce s-a urcat pe tron cu ajutorul turcilor. Următoarele domnii au fost 1574-1577, 1578-1579, 1582- 1591, în cronici fiind descris drept „supus boierimii” și fără prea multe ambiții.

Chiar și așa avea o slăbiciune pentru femei. Căsătorit cu o prințesă grecoaică, Maria Amiralis, originară din insula Rhodos, care i-a dăruit doi copii (unul a murit în pruncie), domnitorul nu s-a ferit să se îndrăgostească și de alte doamne.

ADVERTISEMENT

Avea 60 de ani când în calea sa a ieșit o tânără de numai 24 de ani, Irina Botezata, care l-a fermecat instant. Îi plăcea de ea pentru că era frumoasă și mult mai mică, patimă care a sporit odată cu înaintarea în vârstă.

Moldoveanca a cedat avansurilor lui Petru Șchiopul și au început să se afișeze foarte des împreună, în ciuda faptului că voievodul era bărbat însurat. Toată lumea cunoștea povestea de dragoste dintre cei doi amanți.

ADVERTISEMENT

Petru Șchiopul, căsătorie pe ascuns cu Irina

Petru Șchiopul s-a căsătorit pe ascuns cu Irina, după moartea soției sale. Voievodul din Moldova a făcut acest pas în clipa în care tânăra i-a dăruit un fiu, Ștefan, ca acesta să aibă dreptul la tron. Nunta s-a făcut în secret pentru că ibovnica era de origine umilă.

La scurt timp a abdicat, însă motivul care a fost luat în calcul la momentul respectiv a fost pus pe seama sănătății precare a domnitorului român. În plus, acesta susținea că nu mai poate face față pretențiilor otomanilor.

ADVERTISEMENT

„Duminică seara, trei ceasuri, ne-am cununat cu mama lui Ștefan Vodă, anume Irina Botezata. Adevăr am zis, până sunt în țară să nu se spuie cuiva, să fie ascuns, să nu știe nimeni.

Iar când voi fi ieșit în altă țară, atunci să știe toți cum că cununați suntem. Să știe toți!”, se arată în însemnările lăsate de Petru Șchiopul, notează historia.ro. Din păcate, voievodul o va înșela pe Irina, la 70 de ani, cu o altă tânără pe nume Maria.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”