Cine este domnitorul român care a mutat capitala Țării Românești în București. Tatăl și fratele său au fost personaje foarte importante pentru istoria României, dar imaginea lui a fost una destul de controversată.
În istorie, Radu cel Frumos a rămas în istorie ca fiind domnitorul care s-a luptat nu doar cu Ștefan cel Mare, și chiar și cu fratele său vitreg, Vlad Țepeș, pentru tronul Țării Românești.
În Muntenia, a avut patru domnii, iar cea mai lungă dintre acestea a fost de 11 ani, între 1462 – 1473. Celelalte trei au fost mult mai scurte, fragmentate în perioada 1473 – 1475. Fiul voievodului Vlad al II-lea Dracul a venit pe lume în 1438, la Sighișoara.
Dar la acea vreme, sultanul Murad al II-le impusese regula conform căreia fii domnitorilor trebuiau trimiși la Poartă, ca dovadă a fidelității. Așa au ajuns Vlad Țepeș și Radu cel Frumos la curtea padișahului.
Acesta din urmă avea numai patru ani, iar evenimentul i-a schimbat radical viața, mai ales prin apropierea de moștenitorul tronului Imperiului Otoman, Mahomed al II-lea.
Chiar dacă atât lui Vlad Țepeș, cât și fratelui său li s-a permit să se întoarcă în țară după uciderea lui Vlad Dracul, Radu a ales traiul luxos de la curtea otomană și relația amoroasă cu sultanul.
Istoricul grec Laonic Chalcocondyl, care a trăit la curtea lui Mahomed, a notat în lucrarea „Expuneri Istorice“ că Radu cel Frumos nu și-a dorit de la bun început relația. Ba mai mult, când sultanul a vrut să treacă la fapte, s-a apărat și la înjunghiat.
„Împăratul dorind să aibă relații cu acest băiat, era cât pe ce să moară de mâna aceluia. Căci fiindu-i drag băiatul, îl chema la petreceri. Și, închinând cu patimă păharul către el, îl chema în camera de culcare.
Și băiatul, fără a bănui că va păți așa ceva din partea împăratului, l-a văzut pe împărat repezindu-se la el pentru un lucru de așa fel și s-a împotrivit și nu se da la dorința împăratului.
Și-l săruta împotriva voiei lui. Și băiatul, scoțând un pumnal îl lovește în coapsă pe împărat și așa îndată a luat-o la fugă, pe unde a putut. Doctorii i-au vindecat rana împăratului.
Iar băiatul urcându-se într-un copac undeva pe acolo, s-a fost ascuns. După ce însă împăratul și-a făcut bagajele și a plecat, atunci și băiatul coborându-se din copac și luând-o la drum, nu cu mult mai pe urmă a venit la Poartă și a devenit favoritul împăratului”, a notat istoricul, conform historia.ro.
Cu ajutorul susținerii otomane, Radu la cel Frumos l-a înlocuit pe Vlad Țepeș la cârma Țării Românești. Și, pentru că s-a aflat despre relația cu sultanul, a încercat să-și spele imaginea și s-a căsătorit cu Maria Despina. Au avut împreună și o fiică, Voichița, care în cele din urmă a ajuns soția lui Ștefan cel Mare.
Domnitorul de care puțini își amintesc a mutat capitala Țării Românești la București, din dorința de a fi mai aproape de apărătorii domniei sale, forțele otomane de la sud de Dunăre, notează newsweek.ro.