Life

Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A refuzat să plătească tribut maghiarilor și a sfârșit pe câmpul de luptă, apărându-și patria

Domnitorul român care şi-a dat viaţa pentru a-și apăra țara. El a refuzat să mai plătească tribut regelui Ungariei, sacrificându-și viața pentru patrie.
21.06.2024 | 22:05
Domnitorul roman de care putini isi mai aduc aminte A refuzat sa plateasca tribut maghiarilor si a sfarsit pe campul de lupta aparandusi patria
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A sfârșit pe câmpul de luptă pentru patrie. Foto: voci.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un domnitor român, rar amintit astăzi, care și-a imaginat un popor unit. El a luptat pentru a ieși de sub stăpânirea maghiară și a murit în luptă pentru țara lui.

Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A sfârșit pe câmpul de luptă pentru patrie

Chiar dacă nu se cunosc foarte multe detalii despre viața sa, acest domnitor român merită să fie onorat pentru curajul său de neclintit. El a refuzat să mai plătească tribut maghiarilor, ceea ce i-a adus sfârșitul.

ADVERTISEMENT

Născut în jurul anului 1210, Litovoi a fost unul dintre primii voievozi români care a refuzat să mai recunoască suveranitatea Ungariei. El a fost primul voievod care a încercat să întemeieze un stat românesc de sine stătător, la sud de Carpați.

Voievodatul lui Litovoi este atestat istoric pentru prima dată în Diploma Cavalerilor Ioaniți, emisă în anul 1247 de regele Ungariei, Bela al IV-lea.

ADVERTISEMENT

Diploma menționa că toate formațiunile locale erau sub stăpânirea cavalerilor ioaniți, cu excepția voievodatului lui Litovoi, recunoscându-i astfel autonomia și independența în regiune.

Litovoi și-a sacrificat viața pentru patrie după ce a refuzat să mai plătească tribut regelui maghiar. Acesta a început să cucerească teritoriile sub stăpânire maghiară, care au devenit mai târziu Ţara Românească.

ADVERTISEMENT

În urma acestui incident, regele maghiar Ladislau a trimis o armată condusă de magistrul Gheorghe împotriva lui Litovoi. Domnitorul român și-a găsit sfârșitul pe câmpul de luptă, în timp ce fratele său, Bărbat, a fost capturat și prezentat în fața regelui. Cel din urmă a fost eliberat în schimbul unei sume mari de bani.

Litovoi a reprezentat pentru acea generație un simbol al libertății și independenței româneşti. Mai târziu, Ţara Românească avea să se înființeze sub conducerea lui Basarab I.

ADVERTISEMENT