Life

Domnitorul român de care toți au uitat. Fiul lui Vlad Țepeș și unul dintre cei mai cruzi conducători, a fost ucis în Piața Mică din Sibiu

Domnitorul român de care toți au uitat. A fost fiul lui Vlad Țepeș și s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai cruzi conducători.
07.12.2024 | 19:00
Domnitorul roman de care toti au uitat Fiul lui Vlad Tepes si unul dintre cei mai cruzi conducatori a fost ucis in Piata Mica din Sibiu
Domnitorul român de care toți au uitat. A fost fiul lui Vlad Țepeș și era foarte crud. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Domnitorul român de care au uitat mulți. A fost fiul lui Vlad Țepeș și s-a numărat printre cei mai cruzi conducători. A fost ucis în Piața Mică din Sibiu.

Domnitorul român de care toți au uitat. A fost fiul lui Vlad Țepeș și era foarte crud

Mihnea cel Rău a fost fiul lui Vlad Țepeș și a fost un domnitor despre care nu mulți știu. A domnit în perioada aprilie 1508 – octombrie 1509.

ADVERTISEMENT

A fost fiul natural al domnitorului Vlad Țepeș, fiind conceput înainte de căsătoria cu Ilona Szilágyi, o rudă a regelui maghiar Matei Corvin. Mihnea I cel Rău a urcat pe tronul Țării Românești fiind susținut de sultanul Baiazid al II-lea. În plus, mai mulți boieri l-au sprijinit.

A fost unul dintre cei mai cruzi domnitori, iar politica sa era foarte dură și autoritară. A confiscat averile mai multor boieri, pe care i-a pus să muncească pentru el.

ADVERTISEMENT

”La scurt timp după ce a urcat pe tronul Țării Românești, Mihnea cel Rău a început să ducă o politică extrem de autoritară și brutală, decimând o parte importantă din marea boierime și punând numeroși boieri să muncească pentru el și confiscându-le toate averile.

Boierii Craiovești, cei mai mari rivali ai săi, au fugit în toamna lui 1509 la sud de Dunăre”, a declarat profesorul de istorie Liviu Mihăescu, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Cât de crud era Mihnea cel Rău, de fapt

Rivalii domnitorului, cei din familia Craioveștilor, au fost cei care l-au botezat pe Mihnea “Cel Rău”. A primit acest nume tocmai din cauza cruzimii de care dădea dovadă.

Călugărul Gavriil Protul, care a fost abate și cronicar grec foarte apreciat la începutul secolului al XVI-lea, a fost unul dintre cei mai înverșunați contestatori ai domnitorului.

ADVERTISEMENT

“Apucând domnia, îndată se dezbrăcă lupul de pielea oii și își astupă urechile ca aspida și ca vasiliscul, iar arcul și-l încordă și găti săgeți de săgeta, și sabia și-o fulgera, și mâna și-o întărea spre răni, și prinse pre toți boierii cei mari și aleși, muncindu-i cu multe munci cumplite și le lua toată avuția, și se culca cu jupânesele lor și cu fetele lor înaintea ochilor lor.

Unora le-a tăiat nasurile și buzele, pre alții i-a spânzurat și pre alții i-a înecat; iar el se îmbogățea și creștea ca chedrul până la cer și-și împlinea toată voia sa…”, descria Gavriil Protul acțiunile lui Mihnea cel Rău.

Cu sprijinul lui Mehmed beg, boierii Craiovești au reușit, la câteva săptămâni după ce au fugit la sud de Dunăre, să obțină domnia Țării Românești pentru pretendentul lor, Vlad cel Tânăr.

Pentru a-l alunga pe Mihnea cel Rău, acesta le-a oferit o armată. În octombrie 1509, Mihnea a cedat tronul fiului său, Mircea, deoarece simțea pericolul foarte mare.

A rămas în țară până în ianuarie 1510. Atunci, Craioveștii, alături de o armată formată de câteva mii de otomani, au trecut Dunărea. Mihnea cel Rău s-a stabilit, apoi, la Sibiu.

Cum a fost ucis Mihnea cel Rău

Pe 12 martie 1510, adversarii fostului domnitor l-au prins pe acesta când ieșea de la slujbă. L-au ucis atunci în Piața Mică din Sibiu, cu mai multe lovituri de spadă.

Până în seara de 12 martie, locuitorii Sibiului erau revoltați de faptul că ucigașii nu au respectat cuvântul lor, prin care l-au asigurat de Mihnea cel Rău de protecția lor. Astfel, sibienii i-au ucis pe asasini.

Pe 24 martie 1510, după ce a aflat de uciderea lui Mihnea cel Rău, Regele Vladislav i-a luat sub ocrotirea sa pe membrii familiei acestuia și pe credincioșii ei. Totodată, a confiscat averile celor care l-au ucis.

ADVERTISEMENT