News

”Domnul cu coasă al Franței”, statul în care eutanasia este legală. Cum au rezolvat procurorii cazul unui anestezist acuzat că a ucis 12 pacienți

În timp ce România se confruntă cu cele mai grave acuzații legate de sistemul medical, francezii au parte de un caz aproape identic cu cel de la Sfântul Pantelimon.
20.08.2024 | 18:02
Domnul cu coasa al Frantei statul in care eutanasia este legala Cum au rezolvat procurorii cazul unui anestezist acuzat ca a ucis 12 pacienti
Cazul doctorițelor de la Sf Pantelimon, replicat în Franța. Un anestezist e acuzat că a provocat 12 decese / Colaj Fanatik / Surse foto: Hepta, RTL
ADVERTISEMENT

Zilele trecute, zeci de medici români din Franța au sărit în ajutorul colegelor de la spitalul Sfântul Pantelimon, invocând o legislație învechită a României referitoare la cazurile de limitare sau oprirea tratamentelor la ATI pentru ”a nu se mai prelungi inutil agonia” pacientului. Așa s-a creat un curent de opinie, potrivit căruia doctorițele de la Sfântul Pantelimon au acționat oarecum legitim, poziție susținută, printre rânduri, chiar și de Colegiul Medicilor.

Procuratura din Franța a strâns dovezi împotriva anestezistului timp de șapte ani

Nimeni nu a vorbit, însă, despre cazul anestezistului francez Frédéric Péchier, trimis în judecată la începutul lunii august, pentru omor cu premeditare și tentativă de omor. Procurorii au lucrat șapte ani la acest caz, timp în care au documentat 30 de acte de modificare a tratamentului, din care 12 încheiate cu moartea pacienților de la ATI. Rechizitoriul conține 536 de pagini și peste 27.000 de documente și fotografii care probează acuzațiile. Ca și în cazul din România a fost înregistrată și o tentativă de sinucidere (în cazul din Franța a fost vorba despre medicul anestezist).

ADVERTISEMENT

Povestea ”Domnului cu coasă din Franța” începe pe 11 ianuarie 2017, atunci când o femeie de 36 de ani suferă în mod inexplicabil un stop cardiac, la secția ATI a clinicii Saint Vincent din Besançon. La autopsie se descoperă în corpul femeii o cantitate mare de potasiu. Imediat, Agenția Regională de Sănătate alertează poliția, care declanșează o anchetă.

Pe 20 ianuarie, deci la o distanță de mai bine de nouă zile, un nou pacient suferă un stop cardiac. După doar două incidente suspecte, la data de 6 martie 2017, medicul anestezist Frédéric Péchier este ridicat de poliție și plasat în arest preventiv. La acel moment existau indicii că Péchier ar fi ”otrăvit cu premeditare” alți 7 pacienți, începând cu anul 2008.

ADVERTISEMENT

Câteva zile mai târziu, medicul este lăsat în libertate, sub control judiciar, iar pe 23 mai 2017, acesta face o cerere să lucreze din nou. Instanța îi respinge, însă, cererea.

Ce substanțe introducea medicul francez în corpul victimelor

Procurorii iau în serios dosarul, iar în decembrie, se trece la deshumarea a patru cadavre ale unor pacienți despre care existau suspiciuni că ar fi fost uciși de anestezist. În ciuda faptului că Frédéric Péchier continuă să-și clameze nevinovăția, numărul victimelor ajunge la 17, după care la 30, din care 12 decedați. La data de 1 octombrie 2021, medicul încearcă să-și ia viața, la reședința părinților săi din Viena, însă nu reușește. Până la urmă, în 2023, lui Péchier i se permite să-și exercite profesia sub condiții specifice, fără a mai putea să intre în contact direct cu pacienții.

ADVERTISEMENT

Abia în mai 2024, procurorii anunță că au finalizat rechizitoriul, pe care urmează să-l trimită în instanță. În august, dosarul intră în cameră preliminară și se așteaptă ca procesul propriu-zis să înceapă în primele luni ale anului 2025.

Documentul indică faptul că Frédéric Péchier ar fi folosit potasiu, adrenalină și anestezice locale în cantități mari, pe care le injecta în pungile de perfuzii din salonul victimei. Ulterior, la indicația medicului, asistentele îl conectau pe pacient la perfuzie, iar câteva ore mai târziu acesta suferea un stop cardiac.

ADVERTISEMENT

Dilema eutanasiei și moartea care salvează de suferință

Potrivit France 3, anestezistul era lăudat permanent de colegi și șefi pentru că părea extrem de implicat și ajungea mereu la spital cu o oră înaintea începerii programului. ”Avea mereu soluția și devenise un fel de vedetă a clinicii. Și-a fabricat un personaj de salvator carismatic”, arată procurorii, potrivit sursei citate. În unele cazuri, acesta provoca probleme pacienților doar pentru a-i putea resuscita, mai ales că părea întotdeauna să interpreteze corect situația bolnavului.

Dosarul este considerat ”fără precedent” în istoria justiției franceze. ”Nu este deloc în acord cu cadrul legal referitor la eutanasie”, a explicat șeful procuraturii din Besançon, Etienne Manteaux pentru Le Monde. Acesta a subliniat faptul că medicul nu acționa în scopul de a scurta suferința pacienților, pentru că nu ei erau ținta principală. De fapt, moartea pacienților ar fi fost un mod prin care anestezistul se răzbuna pe medicii cu care se afla în conflict, a mai explicat procurorul.

În acest timp, în România, două doctorițe de la secția ATI a spitalului Sf Pantelimon sunt acuzate că au redus intenționat doza de noradrenalină în cazul a cel puțin un pacient de 54 de ani, provocându-i acestuia moartea. Legiștii susțin că actul deliberat al cadrelor medicale a dus la decesul pacientului. Cazul a plecat de la o sesizare din partea unui alt medic, aflat în conflict cu mai mulți colegi, dar și cu șefii spitalului.

ADVERTISEMENT
Tags: