Președintele ales al SUA nu va prelua funcția până la 20 ianuarie 2025 și până atunci mai sunt de parcurs o serie de etape.
Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie, va avea loc o tranziție între administrația președintelui Joe Biden, care își încheie mandatul, și noua administrație Trump. Tranziția a fost complicată de faptul că Trump a depășit mai multe termene limită în acest proces, care este prevăzut în lege, relatează CNN.
Înainte de a deveni președinte ales, Trump a fost condamnat penal în acest an. Un juriu din New York l-a găsit vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor comerciale legate de plățile către o vedetă de filme pentru adulți înainte de alegerile din 2016. Pronunțarea sentinței în acest proces este stabilită pentru 26 noiembrie.
Cu toate acestea, judecătorul Juan Merchan ar putea decide să anuleze condamnarea încă din 12 noiembrie, din cauza deciziei Curții Supreme privind imunitatea prezidențială.
Teoretic, condamnarea ar putea atrage după sine pedeapsa cu închisoarea, însă președintele ales nu va fi condamnat la închisoare. Judecătorul ar putea, de asemenea, să îi acorde lui Trump probațiune sau să îl amendeze.
Există un univers mult mai vast de cazuri judiciare care ar putea fi afectate de alegerea sa ca președinte. Trump se confruntă, de asemenea, cu urmărirea penală federală pentru încercarea de a anula alegerile din 2020 și pentru manipularea necorespunzătoare a datelor secrete, deși este probabil ca aceste cazuri să fie cumva abandonate sau închise.
Poate mai complicat este faptul că Trump este obligat să plătească daune de sute de milioane de euro ca urmare a unor cazuri civile separate de fraudă în afaceri și defăimare. De asemenea, el se confruntă cu mai multe procese, inclusiv din partea ofițerilor de poliție din Capitoliu răniți la 6 ianuarie 2021.
Electorii americani au votat anticipat și în ziua alegerilor, pe 5 noiembrie, dar acesta a fost doar un pas în procesul electoral. Statele au timp până la 11 decembrie să își confirme rezultatele alegerilor prin ceea ce se numește Certificate of Ascertainment (certificate de constatare).
Apoi, la 17 decembrie, electorii din cele 50 de state și din Washington DC se reunesc în capitalele statelor lor pentru a exprima oficial cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral.
O lege temporară de finanțare a guvernului adoptată înainte de alegeri durează doar până la 20 decembrie. Parlamentarii vor trebui să se întrunească în timpul sesiunii denumite „lame-duck” pentru a se asigura că guvernul poate rămâne funcțional.
Nu este încă clar care partid va avea majoritatea în Camera Reprezentanților, dar republicanii vor avea majoritatea în Senat. Toți noii parlamentari vor depune jurământul și vor da startul celui de-al 119-lea Congres pe 3 ianuarie.
La 6 ianuarie 2025, noua Cameră și noul Senat se vor reuni în Camera Reprezentanților, iar vicepreședintele Kamala Harris va prezida numărarea voturilor Colegiului Electoral care îl vor face pe Trump președinte. De la Al Gore în 2001, niciun vicepreședinte nu a mai trebuit să prezideze propria înfrângere.
La prânz, pe 20 ianuarie 2025, Trump va depune jurământul în fața aripii de vest a Capitoliului SUA. La 20 ianuarie 2029, un nou președinte îi va succeda.