News

Donald Trump a distribuit pe Twitter și apoi a șters un clip cu un susținător al său scandând ”white power”

28.06.2020 | 20:53
Donald Trump a distribuit pe Twitter  si apoi a sters un clip cu un sustinator al sau scandand white power
ADVERTISEMENT

Președintele SUA Donald Trump a distribuit  pe Twitter un clip video cu o dispută  între opozanți și susținători ai săi dintr-o localitate din Florida. La un moment, un susținător este auzit stringând ”white power” (”puterea albă”), un slogan al rasiștilor albi, scriu DPA și AFP, preluate de Agerpres. Ulterior, Trump a șters clipul.

Înregistrarea a fost publicată inițial de către utilizator de Twitter, fiind realizată la o paradă în mașinuțe de golf a susținătorilor lui Donald Trump dintr-o comunitate de pensionari din Florida. O contramanifestație a contestatarilor președintelui a avut loc concomitent, ducând la schimburi de replici între cele două tabere.

ADVERTISEMENT

O femeie, contestatară a lui Trump, îi apostrofa pe  susținătorii acestuia cu apelativele ”Rasistule!” și ”Porc nazist!”. În replică, un  bărbat care avea mașina de golf ornată cu pancarte pe care scrie ”Trump 2020” și ”America First” a răspuns: ”White power, auziţi, white power. Aţi auzit asta?”.

Trump susține că nu a auzit mesajul

Inițial, Donald Trump a distribuit înregistrarea cu textul ”Mulţumesc măreţilor oameni din The Villages”, cu referire la o comunitate de persoane de peste 55 de ani din nordul Floridei unde locuiesc 115.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

După ce a fost observată scandarea rasistă și polemica publică s-a amplificat, președintele Trump a eliminat postarea.

Preşedintele este un mare fan al The Villages. El nu a auzit mesajul din acest video. Ceea ce a văzut era un entuziasm incredibil din partea numeroşilor săi susţinători”, a comentat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

ADVERTISEMENT

Postarea survine în condițiile în care Statele Unite trec printr-o dezbatere de amploare legată de discriminarea la care ar fi supuși afro-americanii.

Moartea lui George Floyd după ce un polițist l-a ținut minute în șir la pământ cu genunchiul pus pe gâtul său adus la proteste violente și acte de vandalism sub stindardul ”Black Lives Matter”.

ADVERTISEMENT

În acest context, Donald Trump a fost acuzat de detractorii săi că a alimentat tensiunile rasiale după ce a cerut autorităților locale să pună capăt protestelor care au degenerat în acte de violență.

ADVERTISEMENT
Tags: