Donald Trump li s-a adresat public susţinătorilor săi şi lumii întregi imediat după ce proiecţiile de vot pentru Pennsylvania au arătat că acesta este al treilea stat cheie care cade în mâinile candidatului republican, după victoriile din Carolina de Nord şi Georgia.
Cu victoria practic asugurată, Donald Trump a ţinut un discurs al victoriei plin de promisiuni, dând asigurări că sub preşedinţia lui nu vor fi războiae, economia va înflori, va pune accent pe sănătate şi, în general, va “repara” tot ce s-a stricat sub administraţia Biden. De altfel, acest “fix it” a fost unul dintre motto-urile de campanie ale ultimelor săptămâni.
În campania sa de reîntoarcere la Casa Albă, Trump a prezentat un plan economic ambițios care vizează revitalizarea economiei americane, cu accent pe schimbările în politica comercială, taxe, bunăstare și costurile locuințelor.
În programul său economic, Donald Trump vizează în mod special China, propunând măsuri mai dure în relațiile comerciale cu această ţară, cu scopul clar de a proteja economia americană și a reduce dependența SUA de produsele chinezești. O parte a planului Trump este introducerea unor tarife la produsele chinezești care ar putea ajunge până la 60%, ceea ce ar crește și mai mult presiunea asupra economiei chineze, cu scopul de a încuraja revenirea producției în interiorul Statelor Unite.
Donald Trump este convins că aceste măsuri vor reduce deficitul comercial în relaţia cu China și vor stimula companiile naționale să se concentreze pe resursele interne și pe forța de muncă. El consideră că astfel de politici ar putea ajuta la reducerea inflației, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pentru mulți americani.
Cu toate acestea, specialiştii în economie avertizează cu privire la posibile represalii din partea partenerilor comerciali și la pericolul unui nou război comercial, care ar putea afecta negativ economia SUA. Banca de investiții UBS prezice o scădere cu 10% a burselor în cazul unor noi tarife, iar Institutul Peterson pentru Economie Internațională estimează că inflația ar putea crește la 9,3% până în 2026.
Donald Trump intenționează, de asemenea, să restabilească reducerile de taxe din 2017 și să reducă cota impozitului pe profit de la actualul 21% la 15%. De asemenea, doreşte să elimine impozitul pe bacșiș și beneficiile sociale.
Potrivit lui Trump, astfel de măsuri ar încuraja creșterea economică și crearea de locuri de muncă, în timp ce criticii consideră că acestea ar fi în cea mai mare parte în beneficiul celor bogați și, mai mult decât atât atât, ar putea adăuga aproximativ 5,8 trilioane de dolari la datoria națională a SUA, în următorul deceniu.
O altă măsură controversată este planul de deportări în masă a imigranților ilegali, pentru care Trump și candidatul său la vicepreședinție, JD Vance, cred că ar reduce prețurile locuințelor. Specialiştii în economie susțin însă că nu există o relație directă cauză-efect între imigraţie și prețul locuințelor, în timp ce deportările ar putea provoca o lipsă de forță de muncă și, implicit, creșterea prețurilor serviciilor. În plus faţă de toate astea, Consiliul American pentru Imigrare estimează că deportarea a 11 milioane de oameni ar costa aproximativ 315 miliarde de dolari și ar avea un impact negativ asupra PIB-ului.
De asemenea, Trump a promis că nu va reduce asistența socială și Medicare, subliniind că, în schimb, va elimina taxa de bunăstare.
Cu toate acestea, Biroul de Buget al Congresului estimează că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de venituri de 1,6 trilioane de dolari, ceea ce ar amenința sustenabilitatea pe termen lung a acestor programe, după cum scrie publicaţia Time.