News

Donald Trump, abandonat de Mike Pence. Vicepreședintele a împiedicat o adevărată lovitură de stat

07.01.2021 | 12:24
Donald Trump, abandonat de Mike Pence. Vicepreședintele a împiedicat o adevărată lovitură de stat
Apelativul „trădător” scris de lângă numele lui Pence de un participant la protestul de pe Capitoliu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele SUA Mike Pence l-a abandonat practic pe președintele Donald Trump, refuzând să fie autorul ultimei manevre prin care președintele încă în funcție spera să întoarcă rezultatul alegerilor.

Bazându-se pe o interpretare hazardată a unei prevederi constituționale, Trump îi ceruse lui Pence să decidă unilateral care sunt voturile electorilor luate în calcul la confirmarea în Congres a câștigătorului alegerilor prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Practic, eliminarea congressmanilor din procedură ar fi echivalat cu o lovitură de stat, procedeu  pe care Mike Pence l-a respins atrăgând astfel mânia lui Trump care l-a admonestat într-o postare pe Twitter.

Presiunile președintelui asupra lui Mike Pence

Procedura de alegere a președintelui și vicepreședintelui Statelor Unite a fost clarificată în 1804 prin Amendamentul XII la Constituție. Acesta prevede ca, după ce electorii rezultați din alegeri și-au exprimat votul pentru un candidat sau altul, voturile lor să fie certificate de către Congres.

ADVERTISEMENT

Președintele Senatului, în prezența membrilor Senatului și Camerei Reprezentanților, va deschide toate certificatele (primite din partea statelor federale unde și-a exprimat electorii votul – n.red.) și voturile vor fi apoi numărate”, este una dintre prevederile amendamentului.

Potrivit Constituției, președintele de drept al Senatului este vicepreședintele SUA, în cazul de față Mike Pence. Unii republicani susțin că prevederea de mai sus îi dă dreptul discreționar vicepreședintelui să decidă care voturi sunt numărate și care nu, fără să fie nevoie de votul celor două Camere ale Congresului. Intepretarea aceasta a fost preluată și de către Trump într-o încercare disperată de a-l împiedica pe Joe Biden să devină președinte.

Potrivit site-ului Reason.com, unul dintre membrii Camerei Reprezentaților, Louie Gohmert (republican din Texas) a inițiat un proces prin care a spus că legea electorală contravine Amendamentului XII,  deoarece acesta din urmă ar da vicepreședintelui autoritatea exclusivă de a decide care voturi ale electorilor sunt numărate. Obiecția lui  Gohmert a fost respinsă și de prima instanță și de cea de apel.

ADVERTISEMENT

Asta nu l-a împiedicat pe Trump să facă presiuni asupra lui Mike Pence să blocheze contabilizarea voturilor electorilor din statele cu rezultate contestate de către președinte. Potrivit CNN, Trump s-ar fi întâlnit luni cu Pence, înaintea  unui miting electoral în Georgia, la care a spus: „Sper ca Mike Pence să obțină rezultatele dorite pentru noi, vă spun. Sper ca marele nostru vicepreședinte să obțină rezultatele dorite. Este un tip grozav. Bineînțeles, dacă nu  o va face, nu-l voi mai plăcea atât de mult”.

Marți, înainte ca Congresul să se reunească pentru validarea voturilor electorilor, Donald Trump l-a avertizat din nou pe Pence. „Vicepreședintele are puterea să respingă electorii  aleși în mod fraudulos”, a scris Trump pe Twitter.

Pence se distanțează pentru prima dată de Trump

Practic, Pence ar fi trebuit să decidă cu de la sine putere că voturile electorilor din state precum Arizona, Georgia sau Pennsylvania nu sunt valide din cauza suspiciunilor de fraudă. Astfel, Mike Pence a fost forțat chiar de către Trump să ia o poziție clară în privința deznodământului alegerilor prezidențiale, după ce timp de două luni vicepreședinte nu  a spus  clar că recunoaște victoria lui  Biden, dar nici nu a negat-o explicit.

ADVERTISEMENT

Poziția ambiguă a lui Mike Pence ar fi fost cauzată de dorința sa de a obține nominalizarea din partea republicanilor la alegerilor din 2024 pentru care ar avea nevoie și de sprijinul radicalilor pro-Trump, fără însă să se compromită susținând pretențiile extravagante ale președintelui.

Forțat să-și clarifice poziția, Pence a prezidat ședința Congresului conform procedurii standard de până acum, supunând la votul plenului voturile exprimate de fiecare stat, procedură în urma căreia Trump a pierdut oficial alegerile. Zavera susținătorilor președintelui de pe scările Capitoliului nu a făcut decât să întârzie procedura. Pence a refuzat să ignore votul din Congres, fapt ce ar fi echivalat cu o lovitură de stat.

După ședință, Mike Pence a făcut o declarație în care, pentru  prima dată, s-a distanțat fără echivoc de Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Nu cred că fondatorii țării noastre au intenționat să investească vicepreședintele cu autoritatea unilaterală de a decide care voturi electorale să fie numărate în timpul sesiunii reunite a Congresului și niciun vicepreședinte  din istoria Americii nu și-a asumat vreodată o astfel de putere. După judecata mea, jurământul de a apăra Constituția mă împiedică să pretind autoritatea unilaterală de a stabili care voturi electorale să fie numărate și care nu”, a spus Mike Pence.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri