News

Analiză. Republicanii depind de Donald Trump în alegerea unui candidat pentru Casa Albă în 2024

Politicienii care își doresc să candideze la alegerile primare din cadrul Partidului Republican așteaptă decizia lui Trump legată de propria sa candidatură înainte de a-și începe demersurile.
09.12.2021 | 17:14
Analiza Republicanii depind de Donald Trump in alegerea unui candidat pentru Casa Alba in 2024
Deciza lui Donald Trump legată de o candidatură în 2024 blochează orice candidatură în alegerile primare. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Donald Trump a avut o ascensiune fulminantă în viața politică americană și, ulterior, pe scena politică internațională. Deciziile sale și modul în care a comunicat cu baza sa electorală au schimbat peisajul social american în mod profund și cu efecte care vor fi resimțite pe termen lung.

Ceea ce mulți tind să treacă cu vederea este faptul că înainte de a schimba America, în bine sau în rău, Trump a transformat din temelii Partidul Republican, reușind să devină un pol de putere care nu doar că nu poate fi ignorat și care a reușit să reducă din influența politicienilor de carieră din acest partid.

ADVERTISEMENT

Vorbim în această situație de acei oameni care în ultimele decenii și-au construit o imagine credibilă în ochii publicului, au strâns mâinile potrivite și au atras sponsori dornici să le susțină parcursul politic. Politicieni care au început de la nivel local și care treptat au obținut funcții cu greutate în Partidul Republican, Congres sau Guvernul federal.

Din rândurile acestor politicieni de carieră ar trebui, în mod normal, să apară un grup de oameni gata să se lupte cu toate armele pentru a primi nominalizarea republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024.

ADVERTISEMENT

Republicanii în impas, decizia lui Trump va decide viitorul lor

Dar Partidul Republican controlat de Trump și de baza sa electorală iese din tipare, făcând ca toate discuțiile despre alegerile primare și despre viitorul contracandidat al lui Joe Biden sau Kamala Harris să pornească de la fostul președinte.

Ne apropiem de alegerile pentru Congres din 2022, ceea ce înseamnă că încep luptele interne pentru desemnarea candidatului pe Casa Albă. O analiză CNN ne arată că liderii republicani care ar vrea să ia parte la această cursă nu au făcut încă nicio mișcare.

ADVERTISEMENT

Motivul? Cu toții așteaptă decizia lui Donald Trump legată de alegerile din 2024. Iar asta înseamnă că orice ambiții prezidențiale trebuie să aștepte până la clarificarea acestui aspect. O candidatură împotriva fostului președinte ar putea fi văzută ca o trădare de către acesta și tratată ca atare.

Asta nu înseamnă că nu se fac planuri pentru alegerile primare. Cei care vizează la un fotoliu la Casa Albă au început deja să își formeze echipele de campanie și să se întâlnească cu cei mai importanți donatori pentru a-și finanța eventualele campanii.

ADVERTISEMENT

Candidatura împotriva lui Trump, un suicid politic?

Un potențial candidat din alegerile primare este Mike Pence, fostul vicepreședinte din mandatului lui Trump. El urmează să se întâlnească cu donatorii republicani din New Hampshire în cadrul unui eveniment organizat de grupul conservator Heritage Action.

Trebuie subliniat că Pence nu se află în cele mai bune relații cu fostul președinte, mai ales după evenimentele din 6 ianuarie. De asemenea, la fel de important, fostul vicepreședinte nu a negat în mod publicat că ar vrea să intre într-o competiție cu fostul său șef.

Republicanii care și-au anunțat dorința de a candida împotriva lui Trump au fost aspru criticați în interiorul partidului. Chiar și cei care nu vor să riște se află pe un teren periculos, unii lidideri, precum fostul guvernator de New Jersei, Chris Christie, acuzându-i de lașitate și cerând votanților republicani să îi sancționeze.

Mulți republicani sunt loiali lui Trump sau cel puțin încearcă să păstreze această aparență pentru a nu-și periclita viitorul politic și au declarat că dacă fostul președinte va candida, ei nu îi vor sta în cale.

Apropiații fostului președinte sau cei care vor să obțină o poziție mai bună într-o nouă administrație Trump s-au declarat deja în favoarea acestuia și susțin că el ar trebuie să reprezinte Partidul Republican în 2024.

Printre aceștia se numără guvernatorul Dakotei de Sud, Kristi Noem, și o serie de senatori republicani. “Dacă Donald Trump va candida în 2024, el va fi nominalizarea republicanilor. Desigur că l-aș sprijini în asta.”, explică și senatorul Marco Rubio.

Cum vor acționa favoriții?

În ciuda poziției de dominanță a lui Trump și susținătorilor, încă există o serie de figuri marcante în Partidul Republican care au ieșit în evidență în ultimii ani și care ar putea să fie nominalizați în locul fostului președinte dacă acesta nu vrea să candideze în 2024 sau chiar să concureze direct cu el pentru nominalizare.

Printre aceștia se numără și Ted Cruz, senator de Texas și fost adversar al fostului președinte în alegerile primare din 2016. Acesta a ieșit pe locul doi atunci și a declarat că Donald Trump va fi un candidat formidabil în competiția din 2024.

Ron DeSantis, guvernatorul din Florida, este considerat în unele cercuri de donatori republicani o alternativă reală pentru alegerile din 2024, dar încă nu și-a declarat intențiile. Relația dintre el și Trump este complicată și asta deoarece fostul președinte îl acuză pe guvernatorul că nu i-a mulțumit îndeajuns pentru ajutorul pe care i l-a oferit în ascensiunea din cadrul partidului.

Poziția lui DeSantis nu este nici pe departe unică, alți doi potențiali candidați: Greg Abbot, guvernator al Texasului, și senatorul Tom Cotton din  Arkansas au refuzat să facă declarații pe tema ambițiilor lor prezidențiale sau relației cu Trump.

“Din cei aproximativ 30 de oameni care se gândesc sau visează la asta (președinția SUA n.r), este o evaluare sinceră să spui că, dacă îți plac politicile lui Trump, va fi foarte greu să treci peste alegători săi dacă și el concurează în această cursă”, surprinde situația unul dintre consilierii senatorului Abbott.

Are Trump un control total asupra Partidului Republican?

Doar șase republicani dintre zecile care au atras speculații pentru 2024 au declarat clar că Trump nu va fi un factor în decizia lor. Din aceștia doar reprezentanta din Wyoming, Liz Cheney, și guvernatorul din Maryland, Larry Hogan, ar putea intra în cursă cu o agendă clară împotriva lui Trump, ceea ce înseamnă că decizia lor de a candida împotriva fostului președinte ar fi mai ușor de luat. Restul încă nu au adoptat poziții atât de dure.

Cheyney a declarat că este dispusă să facă tot ce îi stă în putere pentru a împiedica un nou mandat al lui Donald Trump la Casa Albă. Această declarație poate fi înțeleasă ca o confirmare a candidaturii sale în alegerile primare, indiferent de decizia luată de Trump.

O altă figură republicană care s-a poziționat împotriva lui Trump este guvernatorul statului New Hampshire, Chris Sununu. Acesta l-a sprijin pe fostul președinte în campania din 2020 și a fost unul dintre puținii republicani care au criticat acuzațiile legate de fraudele electorale. Guvernatorul a explicat că va candida luând în calcul proiectele pe care ar putea să le implementeze și nu pozițiile adoptate de cei din jurul său.

În acest moment, viitorul republicanilor pare a se afla în mâinile lui Donald Trump, indiferent de decizia pe care acesta o va lua în privința unei candidaturi în 2024. Faptul că fostul președinte este favorit în cursa internă este o realitate pe care toți eventualii contracandidați trebuie să o ia în calcul și care ar putea să influențeze profund politicile pe care republicanii le vor propune electoratului american.

ADVERTISEMENT