Viitorul șef de la Casa Albă, Donald Trump, a amenințat Europa cu impunerea de noi taxe vamale. Republicanul afirmă că UE ar trebui să compenseze ”deficitul uriaș” față de SUA prin achiziționarea de petrol și gaze de peste ocean.
Peste exact o lună, pe 20 ianuarie 2025, președintele ales al SUA pe 5 noiembrie 2024 își va prelua al doilea mandat la Casa Albă. Sunt multe necunoscute în ceea ce privește noua politică a Washington-ului în raport cu marile forțe ale planetei și cu Uniunea Europeană.
Sunt semne că republicanul va adopta o poziție mult mai fermă față de partenerii europeni. Într-un mesaj transmis în online, vineri, președintele reales al SUA a amenințat Uniune Europeană.
Trump a cerut statelor din Europa să cumpere cantități ”pe scară largă” de petrol și gaze naturale din SUA. Dacă nu se va conforma, blocul european se va confrunta cu taxele vamale.
”Le-am spus celor din Uniunea Europeană că trebuie să compenseze deficitul uriaș pe care îl au cu SUA prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre. În caz contrar, vor fi definitiv taxele vamale”, a scris Trump pe platforma sa de social media Truth Social.
Vorbim, iată, de prima lovitură comercială a lui Trump împotriva Bruxelles-ului de la victoria sa electorală. În toată această perioadă, UE a încercat să evite un război comercial cu Trump. Bruxelles-ul caută modalități de a evita taxele vamale prin creșterea achizițiilor de bunuri americane, cum ar fi gazele naturale lichefiate (GNL) sau produsele agricole.
Potrivit cifrelor oficiale din SUA, citate de CNBC, deficitul comercial al țării cu bunuri și servicii cu Uniunea Europeană a fost de 131,3 miliarde de dolari în 2022.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a venit cu un răspuns la comentariile lui Trump. ”UE și SUA au economii profund integrate, cu schimburi comerciale și investiții echilibrate.
Suntem gata să discutăm cu președintele ales Trump despre cum putem consolida o relație deja puternică, inclusiv prin discutarea intereselor noastre comune în sectorul energetic”, a declarat acesta.
”UE se angajează să elimine treptat importurile de energie din Rusia și să ne diversifice sursele de aprovizionare”, a adăugat Gill. Anterior, în toamnă, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea că UE ar lua în considerare posibilitatea de a cumpăra mai mult gaz din SUA. ”Încă primim mult GNL din Rusia. De ce să nu îl înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie”, a declarat Ursula.