Președintele Donald Trump s-a angajat la un transfer pașnic al puterii către președintele ales Joe Biden, deși nu și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale și continuă să susțină că a fost victima unei fraude.
Și asta în ciuda faptului că acuzațiile sale nefondate au determinat o mulțime de susținători să ia cu asalt Capitoliul SUA și să întârzie validarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden.
În urma revoltei de la Washington, soldată cu 4 morți și 52 de arestări, mulți dintre responsabilii politici americani consideră că Trump ar trebui îndepărtat imediat de la putere invocând al 25-lea amendament.
“Chiar dacă nu sunt deloc de acord cu rezultatul alegerilor și am faptele de partea mea, totuși va exista o tranziție pașnică a puterii pe 20 ianuarie”, spune Trump într-o declarația publicată peste noapte după ce Congresul i-a certificat înfrângerea. “Am spus întotdeauna că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru (decizia Congresului n.r.) reprezintă sfârșitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face America măreață din nou”, continuă mesajul președintelui în funcție, citat de CNN.
Trump, care a refuzat în repetate rânduri să recunoască pierderea alegerilor, și-a instigat susținătorii, care au luat cu asalt Capitoliul SUA în încercarea de a-i opri pe parlamentari să numere voturile electorilor exprimate în alegerile prezidențiale din 2020.
“Vom merge până la Capitol. Și îi vom încuraja pe curajoșii noștri senatori și congresmani. Și probabil că nu îi vom încuraja atât de mult pe unii dintre ei, pentru că nu vă veți lua țara înapoi prin cu slăbiciune, trebuie să dați dovadă de putere și trebuie să fiți puternici”, a spus Trump adresându-se susținătorilor săi care s-au adunat fără mască la Casa Albă miercuri dimineață.
După un discurs plin de minciuni și denaturări care a supărat mulțimea, Trump s-a întors la Casa Albă pentru a urmări un crescendo violent la răspândirea constantă a dezinformării despre procesul electoral. Mulțimea a pătruns în Capitoliu, unde a luat cu asalt atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul.
O femeie a fost împușcată și ucisă în haos. Poliția nu a comunicat încă mai multe detalii despre moartea ei. Alți trei au avut urgențe medicale și au murit, potrivit poliției.
Republicanii și democrații au condamnat deopotrivă protestatarii pentru intrarea în camerele legislative ale țării și distrugerea proprietăților federale, iar mai mulți parlamentari au dat vina pe Trump pentru violența izbucnită.
Miercuri după-amiază, președintele ales, Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să apară la televiziunea națională „pentru a-și îndeplini jurământul și a apăra Constituția și a cere încetarea acestui asediu”.
Trump, în schimb, a lansat o declarație video înregistrată pe rețelele de socializare, adresându-se protestatarilor pe care i-a îndemnat să „plece acasă”. Dar, deși Trump a vorbit despre „lege și ordine”, și-a declarat și simpatia față de protestatari, spunând: „Vă iubim. Sunteți foarte speciali”.
Videoclipul lui Trump, în care și-a repetat afirmațiile nefondate cu privire la fraudarea alegerilor, a fost eliminat de Twitter și Facebook pentru ceea ce companiile susțineau că este o încercare de a preveni continuarea violențelor.
Mai mulți persoane au declarat pentru CNN că Trump era entuziast cu privire la protest și nu dorea să-l condamne. El a fost de acord să înregistreze un scurt mesaj video după ce mai mulți angajați și parlamentari republicani au făcut lobby pentru ca el să facă o declarație.
Donald Trump încă nu a condamnat violențele de la Capitoliul SUA.
Miercuri seara, după ce Capitoliul a fost securizat din nou, parlamentarii s-au întors pentru a continua să numere voturile la aproape șase ore după ce mulțimea a făcut ravagii asupra simbolului democrației americane.
În cursul nopții, vicepreședintele Mike Pence, care a prezidat ședința comună, a declarat că Biden a câștigat votul Colegiul Electoral cu 306 voturi pentru, față de 232 pentru Trump.
Revolta violentă de miercuri a dus la cel puțin patru demisii din partea administrației Trump și a unor membri din cabinetul lui Trump, care poartă deja discuții preliminare despre invocarea celui de-al 25-lea amendament pentru a-l înlătura din funcție pe actualul președinte.
De asemenea, un număr tot mai mare de lideri republicani și oficiali ai Cabinetului au declarat pentru CNN că cred că Donald Trump ar trebui să fie demis din funcție înainte de 20 ianuarie.
Patru dintre ei au cerut invocarea celui de-al 25-lea amendament. Amendamentul a fost discutat periodic ca un mijloc de ultimă instanță pentru înlăturarea unui președinte necinstit sau incapacitat.
Pentru a-l îndepărta de la putere pe Trump, vicepreședintele Mike Pence ar trebui să fie de acord, conform textului amendamentului. Pence ar avea nevoie, de asemenea, de o majoritate a oficialilor din Cabinetul lui Trump de acord că președintele nu este apt pentru exercitarea funcției și să preia temporar puterea de la el.
Trump le-ar putea contesta demersul printr-o scrisoare către Congres. Pence și Cabinetul ar avea apoi patru zile pentru a-l disputa, Congresul ar vota apoi – este nevoie de o majoritate de două treimi, de obicei 67 de senatori și 290 de membri ai Camerei pentru a-l înlătura definitiv.
Congresul ar putea, de asemenea, să-și numească propriul organism pentru a revizui capacitatea președintelui în locul cabinetului. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, în mandatul Congresului trecut, a introdus un proiect de lege pentru crearea unui organism al Congresului în acest scop, dar proiectul nu a devenit lege.
Cel de-al 25-lea amendament a fost adoptat în urma asasinării lui John F. Kennedy, al cărui predecesor Dwight Eisenhower a suferit atacuri de cord majore. Acesta a fost menit să creeze o linie clară de succesiune și să se pregătească pentru situații de urgență.
Eisenhower a suferit un atac de cord debilitant în timpul mandatului în anii 1950. Asta se întâmpla înainte de cel de-al 25-lea amendament, deci nu exista o regulă constituțională. În schimb, el a ajuns la un acord cu vicepreședintele Richard Nixon cu privire la predarea puterii.
Porțiunea celui de-al 25-lea amendament care permite vicepreședintelui și cabinetului să-l înlăture pe președinte avea în vedere un lider aflat în comă sau care a suferit un accident vascular cerebral.
Asaltul Capitolului de către protestatari la cererea președintelui poate ajunge să fie primul astfel de eveniment din istoria națiunii americane.